ВЕРХОВНА Рада продовжила до 2022 року право дострокового виходу на пенсію жінкам, старшим за 55 років

Раніше жінки, яким виповнилося 55 років, могли вийти на дострокову пенсію лише до 2015 року. Водночас ті, хто хочуть скористатися цим правом, повинні мати не менше 30 років страхового стажу і звільнитися з роботи. Крім того, їм зменшать пенсію – на суму, яка вираховується індивідуально і може скласти до 30%.
Для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Згідно із запропонованими змінами, за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами в період до 1 січня 2022 року (нині – до 1 січня 2016 року) або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 року незалежно від перерв. Законопроект, який вніс до парламенту колишній політв’язень Юрій Шухевич, ще має підписати президент Петро Порошенко.
За даними Мінсоцполітики, українки досить активно користаються правом на дострокову пенсію: у 2013 році таких було майже 50 тисяч. Це п’ята частина від усіх пенсій, що були призначені того року жінкам.
Раніше виходиш
– менше отримуєш
За чинним законом, від 1 січня жінки, які народилися після 31 грудня 1959 року, втрачали право на дострокову пенсію і мусили чекати настання пенсійного віку. Втрачали це право і ті, хто народився до 31 грудня 1959 року, але до 1 січня не звільнилися з роботи. «Чому право на пенсію повинно залежати від того, що хтось «встиг» народитися до певної дати?», –  запитують автори пояснювальної записки. Тому в новому законопроекті право дострокового виходу на пенсію продовжують до 1 січня 2022 року. Водночас платою за це право і далі залишається зменшення пенсії: її скорочують на 0,5% за кожен повний чи неповний місяць дострокового виходу.
Наприклад, жінка, яка народилася 31 грудня 1959 року, за чинним законом мала би вийти на пенсію в 58 років 6 місяців. Це на 42 місяці більше, ніж 55 років. Таким чином, якщо вона піде на відпочинок у 55 років, її пенсія зменшиться на 21% . Отже, що пізніше жінка піде на дострокову пенсію – то більшу пенсію вона отримуватиме. Причому закон про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування передбачає, що «зменшення розміру пенсії за віком застосовується протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду».
Робочі місця
Під час обговорення у парламенті багато хто відзначав, що жінки після 50-ти мають проблеми з працевлаштуванням. «На сьогоднішній день дуже важка ситуація на ринку праці. В нашої держави є всього 49 тисяч вакансій,  а зареєстрованих безробітних – понад півмільйона. Тому це також вирішення проблеми працевлаштування: якщо жінки підуть на пенсію, звільняться ці місця», – відзначила під час обговорення колишній міністр соціальної політики Людмила Денисова.


За матеріалами УНІАН