«ВІДЧУТТЯ ЩАСТЯ» ВАЛЕНТИНИ КОСТЬО

Минулого року наша землячка – художниця, письменниця, поетеса та за сумісництвом керуюча виставковою залою «Імпасто» Валентина Костьо з Фанчикова порадувала дітей чудовою збірочкою «Намистинки». А цьогоріч вона продовжила цей цикл дитячих поезій і презентує юним читачам свою нову книжку «Відчуття щастя», яка вийшла у видавництві «Майстер-клас», серія «Діточкам». Дванадцять віршів-оповідок розповідають про миті життя однієї дівчинки, яка, до слова, дуже нагадує авторку. Дитина споглядає у віконце і розповідає про те, що там бачить. В її уяві все оживає: і листочок, і крапелька, і сонце. Головна героїня радіє від зустрічі з завірюхою, нічкою, навіть може бачити посмішку калюжки, вона залюбки садить із дідусем дерево, а про таємниці ділиться із сестрою під столом.
– Це все мої відчуття з дитинства, які раптом нахлинули і розлилися рядочками на папері, – розповіла авторка. – Хотілося створити образи прості, не навантажені якимись неприродними, видумано-фантастичними і нереальними персонажами. Уява дитини робить маленького жучка чи павучка казковим героєм, саме так, як вона його сприймає. Планувалося, що книга буде мати назву «Моє віконце», але видавець запропонував її змінити, тому що через усі вірші ниточкою проходить головна тема – відчуття простого щастя дитини, коли вона росте, бігає, топчеться в калюжі, тобто, радіє тому, що її оточує, а не вимагає якихось примітивних матеріальних цінностей.
Спочатку я навіть сама цього не усвідомлювала, чому відчуття щастя, а потім зрозуміла наскільки це точно підмічено. Адже це відчуття притаманне всім, тільки в кожному віці воно різне. Для дитини компонентом щастя є радість – дощику, сонечку, зимі, своїм рідним та друзям. Діти інтуїтивно вбирають у своє несвідоме усе, що відбувається у них в сім’ї, поведінку батьків, тобто, відчувають реальне життя, яке і є для них щастям, – підсумувала Валентина.
Ця дитяча книжечка про добро, про вміння бачити прекрасне в буденному житті, в природі і радіти кожному дню. Саме така безпосередність, простота і невимушеність, вдало передана дитяча думка припали до душі київського видавця і продюсера Олега Симоненка, який запропонував Валентині видати збірку за його кошти та ще й двома мовами. Її ж підкупила його відкритість, щирість, незаангажованість, а ще те, що він заохочує, навіть провокує нових авторів, у котрих бачить потенціал, писати для дітей. Адже видавництво «Майстер-клас» не зраджує своїй традиції друкувати діточкам чарівні і незвичайні книги та відкривати справжніх майстрів.
Отож у Валентини Костьо одночасно народилися не одна, а дві збірки (переклад російською Лариси Колос, а вдалі ілюстрації до них намалював Степан Вербещук). Книжка вийшла тиражем 1500 примірників кожна. Планувалося ще видання німецькою, але поки що не знайшлася та людина, котра б змогла поринути у світ відчуття щастя авторки і передати його мовою Гьоте та Шиллера.
Валентина Степанівна вже провела кілька презентацій «Відчуття щастя». Книжечка дуже сподобалася юним читачам. Та й дорослим буде цікаво дізнатися, як це бути щасливим. Є у Валентини Костьо багато матеріалу (казки, притчі, п’єси), якого вистачить ще не на одну книжку. Тож побажаємо, щоб її творча співпраця з видавцем була тривалою і плідною.


Любов ПЕЛЕХАЧ