БЮДЖЕТ РАЙОНУ ФОРМУЄТЬСЯ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ

Напередодні Різдва Христового депутати районної ради на спільному засіданні комісій з питань ринкових відносин, планування бюджету, фінансів та контролю за проведенням приватизації, промисловості, будівництва, архітектури, транспорту та зв’язку, а також освіти, культури, духовності, молодіжної політики, розвитку туризму, фізкультури і спорту, нацменшин розглядали важливі питання. Зокрема, вели мову про Програму економічного та соціального розвитку на 2015 рік та основні напрямки розвитку на 2016-2017 роки. По цьому питанню інформувала народних обранців начальник відділу економічного розвитку та торгівлі РДА Валентина Окутіна. Економіка району має як позитивні, так і негативні аспекти. За минулий рік у економіку вкладено 73 млн. грн.. капітальних інвестицій, заробітна плата штатних працівників зросла на 11%, створено 706 робочих місць. Головний економіст району окреслила основні напрямки розвитку.
В обговоренні першого питання порядку денного взяли участь Йосип Борто та Ігор Борисенко. Останній наголосив, що сільська медицина і надалі залишається осторонь. Важливим є підняття первинної ланки охорони здоров’я. Наприклад, у Вилку ситуація катастрофічна. Прозвучала критика на адресу відділу охорони здоров’я. На будівлях амбулаторій стіни розсипаються, протікають покрівлі, випадають вікна. Тож виступаючий наголосив, що у плані розвитку необхідно передбачити всі об’єкти, що потребують ремонту, в першу чергу ті, на які вже виготовили проектно-технічну, кошторисну документацію. Депутати зауважили: до сесії необхідно доопрацювати план соціально-економічного розвитку з урахуванням зауважень.
Про затвердження статутів навчально-виховних комплексів інформував начальник управління освіти, молоді та спорту РДА Василь Белень. У майбутньому Хижанська ЗОШ І-ІІІ ст., а також Перехрестівська, Малокопанська та міська №6 дев’ятирічки будуть діяти як навчально-виховні комплекси.
Юрій Лешко, начальник відділу з питань приватизації майна в районі просив депутатів надати дозвіл на передачу приміщень КП «РРВК «Новини Виноградівщини» в орендне користування, а також передачу приміщень за адресою: пл. Миру, 39 в орендне користування Головному управлінню юстиції у Закарпатській області.
Начальник фінансового управління РДА Валерія Варга вела мову про районний бюджет на поточний рік, який розроблявся в екстремальних умовах. Вона наголосила, що формування бюджету проходить за новими вимогами. Господарювати треба так, щоб суб’єкти могли вижити. Згідно з новими правилами, кожна сільська рада повинна заробити кошти на утримання свого апарату та виконання місцевих програм. Оскільки коштів, як завжди, не вистачає, фонд заробітної плати, дотація сільським радам на утримання ДНЗ та клубів – на рівні минулого року. Під час обговорення важливого питання депутати висловлювали різні пропозиції, оскільки всім зрозуміло, що оптимізацію штатів не оминути жодній галузі, позаяк видатки передбачені на рівні 2014 року.
У роботі спільної комісії взяли активну участь голови РДА Юдіта Петеі та райради Олег Любімов, але дивним чином проігнорували самі депутати, тому члени не кожної комісії мали право взяти участь у голосуванні цих важливих питань. Керівники Виноградівщини висловили свої думки, часом – обурення, щодо безвідповідальності окремих відділів та служб. Будемо надіятися, що до вівторкової сесії прогалини вдасться виправити, а самим депутатам – взятися за плідну роботу, виконання своїх обов’язків, оскільки депутатський мандат зобов’язує.


Маргарита СТАНКО