БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНИМИ НА ВОДІ

Стовпчики термометрів просто зашкалюють від неймовірної спеки. У пошуках приємної прохолоди і гарної засмаги всі тягнуться до води – річок, озер, водоймищ. Та чи безпечними вони є для нашого здоров’я? Як уберегти себе від нещасних випадків та небажаних інфекцій – ми поцікавилися у компетентних спеціалістів.
– Купатися треба у призначених для цього місцях, на обладнаних пляжах, інакше можна отримати травми ніг, які пов’язані із засміченням дна водойми. Гірські ріки мають стрімку течію, яка може збити з ніг. Дно і береги таких річок кам’янисті, тому можна отримати важкі травми при падінні. Можна впасти, послизнувшись на мокрому і слизькому камені, коли тільки входиш у воду, – попереджає Володимир Довжанин, головний фахівець Виноградівського РВ УДСНС. – У жодному разі не залишайте дітей без нагляду! Постійно тримайте їх поруч з собою, спостерігайте за їхньою поведінкою, пояснюйте їм правила безпеки! Не дивлячись на всі застереження, минулого року на території області загинуло більше 30 людей, 3 з яких на території нашого району: один нещасний випадок стався у ставку та 2 на Тисі. Навіть той, хто добре плаває, повинен постійно бути обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на воді. Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання задоволення від відпочинку.
А от на запитання, де на Виноградівщині є облаштовані за всіма правилами безпеки «законні» місця відпочинку, надзвичайник назвав лише одне – «Чорна гора» в урочищі Виннички, де чергують плавці-рятувальники. Та й воно платне і, на жаль, не кожному по кишені. Тож доводиться задовольнятися так званими «дикими пляжами».
Про те, наскільки чистою та безпечною є вода у наших річках, розповів начальник Виноградівського районного управління Головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області, головний державний санітарний лікар району Іван Стойка:
– Наш район щодо відкритого відпочинку на річках та водоймах має свої особливості через те, що річки у нас норовисті і облаштувати стаціонарні пляжі нереально. Свого часу у районі радгоспного саду зробили міський пляж, встановивши «грибочки», роздягальні, душові кабінки, туалет та наступного року все це змило стрімкою течією Тиси. Тим більше і Тиса, і Боржава часто змінюють русло та глибини, швидкість течії. Враховуючи всі ці фактори, спеціально обладнаного безпечного місця для купання у нас нема, окрім «Чорної гори». Ми бачили, як перед початком купального сезону тут проводилися величезні роботи: озеро висушували, вичищали і знову наповнювали чистою водою. Щодо застережень: не рекомендовано купатися у незнайомих, замулених та зарослих очеретами  водоймах, у рибних ставках, оскільки їх забрудненість органічними та мікробіологічними чинниками досить велика. Це може призвести до ураження шкіри інфекційними та алергічними висипами. Неприємні враження від купання можуть забезпечити «жителі» водойм – плазуни, п’явки та інші. Не можна брати із собою на відпочинок ніяку консервовану продукцію. Більше того, господиням варто провести ревізію у своїх комірчинах і повикидати всі підозрілі консервації, або ж ті, що є сумніви щодо їх виготовлення.  А от на природі навіть якісні продукти впродовж дня можуть зіпсуватися і призвести до небажаних наслідків, в тому числі й ботулізму. Щодо стану місць відпочинку, звертаюся з проханням до всіх мешканців району та гостей: прибирайте за собою сміття, адже захаращеність територій – це не лише некрасиво, а й може нанести комусь шкоду. Особисто я на власні очі бачив людей нової формації, котрі після вдалого відпочинку гарно поприбирали територію, позабирали у кульок навіть те сміття, що залишили після себе інші. Погодьтеся: такі дії викликають повагу. Система лабораторного контролю та моніторингу задіяна спостереженнями стану річок всієї області. Загалом аналіз води лабораторно обстежуємо щоквартально, а у період відпочинку – набагато частіше і діапазон досліджень більший. Адже, коли температура води вища 14 °C, вищою стає і небезпека утворення різних хвороботворних бактерій. Річки у нас швидкоплинні, вода в них не застоюється, тому і не встигають в них утворюватися та розвиватися органічні та мікробіологічні забруднення. Протягом багаторічних спостережень ми не спостерігали у річках Виноградівщини жодних ознак для занепокоєння. Одним словом: купайтеся на здоров’я у добре відомих та безпечних місцях, але не вживайте перед цим алкогольні напої, аби через змінену свідомість не стати причиною власного нещасного випадку.


Записала Наталія ШАРКАДІ