АМЕРИКАНЦІ ПІДНЯЛИ УКРАЇНСЬКИЙ ПРАПОР НА СВИДОВЦІ

Дивовижний за красою триденний туристичний похід здійснили освітяни Виноградівщини під керівництвом Юрія Оласа та автора цих рядків. На цей раз учасниками походу стали також троє американських вчителів із Корпусу Миру, що навчатимуть учнів англійської мови у школах Закарпаття. Раян зі штату Каліфорнія працює в Сасівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Френсіс із Коннектикуту – в селі Горонда Мукачівського району, а Стефані з Міннесоти – в Мукачівській гімназії.
Маршрут розпочався в селі Усть-Чорна. Пройшовши 12 км і піднявшись на висоту 1434 м, встановили намети. Зготувавши вечерю, до пізньої ночі біля вогнища співали українських і американських пісень. Американські вчителі співали з нами українську народну пісню «Ой єсть в лісі калина». Завершився вечір виконанням українського і американського гімнів.
Вранці продовжили маршрут – пройшли, не оминаючи, такі вершини: Темпа (1634 м), Трояска (1702м), Герешаска (1762 м). Пройшовши близько 20-ти км, розташувались на нічліг біля дивовижного високогірного озера Герешаска. Накупавшись досхочу, зготували вечерю і знову завершили вечір з піснями.
На третій день продовжили маршрут: подолали вершини Великий Котел (1762 м), Жандарм (1763 м), і найвищу вершину Свидовецького хребта – гору Близниця (1881 м). Американські освітяни підняли український прапор. Ми випередили графік руху на 2 години, тому дозволили собі на самій вершині пограти у волейбол.
Спустившись з вершини Близниці у село Кваси (близько 12 км), сіли в автобус, який нас уже очікував, і вирушили в сторону Виноградова. Важкий перехід, втома давалися взнаки. Але ми повернулися додому безмежно раді і задоволені. Адже втома проходить, а враження і спогади про дивовижну красу гір, нашої країни залишаться на все життя.
Туристичний похід був організований при підтримці управління освіти, молоді та спорту РДА і райкому профспілки працівників освіти і науки.
Віктор УРСТА, м. Виноградів
НА ЗНІМКАХ: на вершині Близниці; американські волонтери з Корпусу Миру