icon clock26.02.2015
icon eye248
Без категорії

ІТАЛІЙСЬКЕ СПОРТИВНЕ ВЗУТТЯ ВИГОТОВЛЯЮТЬ У ВИНОГРАДОВІ

У Виноградові нещодавно відкрили магазин по продажі спортивного взуття «Флоріан Шуз», яке тут же і шиють. Цікавий факт. Чи не так. Та нещодавно на своє дітище завітав власник товариства з обмеженою відповідальністю, генеральний директор «Флоріан Шуз» Мауріціо Флоріан, який погодився дати інтерв’ю «Новинам Виноградівщини». За перекладача нам слугував виконавчий директор спільного підприємства Михайло Корнута. Розмова була не довгою, відповіді на поставлені питання – виважені, лаконічні. Інвестор з Італії розповів про те, як насправді іноземцям працюється в Україні і поділився планами на майбутнє. –  На теренах Закарпаття ви працюєте не перший рік. Розкажіть, з чого все починалося і чому саме наш край Ви обрали для відкриття свого підприємства?
– Маю розгорнуте виробництво в Румунії, а Закарпаття межує з цією країною. У 2006 році я вже був на Україні. Розпочав виробництво в Іршаві. У червні 2009 ми почали працювати разом з Михайлом Івановичем, відкривши фабрику по пошиттю заготовок верху взуття у Підвиноградові. Наразі фабрика переселилася у Виноградів. Зараз ми у приміщенні колишнього заводу «Електрон». Відрадно, що за весь цей період підприємство ніколи не припиняло роботу, хіба що на час святкових та вихідних днів і в період щорічної відпустки.
–  Ведете бізнес і в інших країнах світу?
– На даний момент виробництво ведеться лише в Італії, Румунії та Україні. Раніше наші цехи були і в Хорватії, Молдовії та інших країнах. А от готову продукцію експортуємо у всьому світі. Зараз наше взуття є у кожній країні земної кулі.
–  Яке саме взуття Ви виготовляєте?
– Переважно спортивне для чоловіків, жінок та дітей. Це – кросівки, треки для повсякденних прогулянок вулицею, взуття для полювання та походів у гори. Виготовляємо як із натуральної шкіри, так і з якісних синтетичних матеріалів.
– Умови для роботи, як бачимо, не погані: цехи просторі, обладнання хороше. А оплата праці яка?
– У нас ставки по розрядах. Зарплата, я вважаю, добра. Проте озвучувати суму наразі не буду, оскільки ця інформація може стати недостовірною. Справа в тому, що ми плануємо переглянути її у зв’язку із здешевленням гривні. Тож доки статтю буде опубліковано, сума зарплатні відчутно зросте. Можу лише сказати, що наші працівники отримують премії за повний робочий місяць та виконання показників. Щодня о 10-ій годині даємо булочки для всіх працівників за рахунок підприємства. Так само довозимо на роботу із всіх напрямків.
– Пане Мауріціо, як Ви оцінюєте діяльність виноградівського підприємства?
– Всюди є люди, котрі хочуть працювати і ті, які не хочуть. Проте контингентом працівників Виноградівщини я цілком задоволений, оскільки вони відносяться до тієї категорії людей, які хочуть працювати. У нас більша частина працівників – швачки, і працюють вони із задоволенням.
– Наразі на Україні доволі нестабільна економічна ситуація, на Сході країни ведуться бої. Це Вас не насторожує, не лякає?
– Вся Європа зацікавлена у закінченні цієї війни, тож я щиро вірю, що найближчим часом на Україні настане мир, що перемовини, які наразі ведуться з агресором, дадуть позитивний результат і Україна з Росією перестануть ворогувати. Звісна річ, насторожені тепер всі. Проте якоїсь великої боязні у мене нема. Маю подібний досвід. Бо коли прийшов у Румунію, там також була нестабільна ситуація, зміна уряду після того як скинули з президентства Чаушеску. Я продовжував працювати, не здавався і з часом все налагодилося. Чув, що деякі інвестори тікають з України, закриваються. Та на рентабельність нашого виробництва дестабілізація в країні не впливає. Більше того, я навіть купив ще одну фабрику для розширення виробництва у Хусті.
–  Чи маєте певні плани, перспективи для розвитку підприємства?
–  Якщо будуть люди для роботи, ми плануємо розширятися. Наразі у Рокосові Хустського району працює 340 чоловік. На виробництві у Виноградові – 120 чоловік, маємо 40-50 вакансій швачок. Колектив у нас переважно молодий: віком від 18 до 45 років. та якщо бажає працевлаштуватися людина у 50 років, вік не є завадою, головне – професійні якості. Та перевагу у підборі кадрів все ж надаємо молоді.


Розмовляла Наталія КОБАЛЬ