icon clock26.10.2023
icon eye51
Кримінал

У Берегові поліція припинила діяльність шахрайського call-центру

Співробітники кримінальної поліції Берегівський районний відділ поліції заблокували діяльність шахрайського call-центру, який зловмисники облаштували в райцентрі. В результаті оперативних заходів правоохоронцям вдалося встановити, що аферисти спеціалізувалися на виманюванні грошей у іноземців.
Наразі відомо, що організаторка схеми, разом із ще трьома спільниками, орендувала для ведення незаконного бізнесу офісне приміщення та обладнала його всією необхідною компʼютерною технікою. В подальшому до схеми вона залучила ще близько 15 осіб, які працювали операторами. Кожен із них в обовʼязковому порядку підписував договір щодо нерозголошення інформації про діяльність call-центру.
Дотримуючись наданих фігуранткою вказівок та інструкцій, оператори телефонували жителям сусідніх європейських країн та пропонували їм придбати трейдинг-курси з інвестування грошей за вигідними умовами. Зацікавлений пропозицією клієнт, перейшовши за фішинговим посиланням, мав ввести свої банківські реквізити і таким чином авторизуватися у системі. Натомість, замість прибутків від інвестування, потерпілі втрачали не тільки доступ до своїх фінансових активів, але і позбувалися усіх заощаджень на банківських рахунках.
В приміщенні шахрайського call-центру, за силової підтримки бійців КОРДу, поліція провела санкціонований судом обшук. В ході слідчих дій було вилучено всю комп’ютерну техніку, чорнову документацію та банківські картки фігурантів.
Наразі поліцейські встановлюють імовірних спільників фігурантів та перевіряють інформацію щодо ошуканих зловмисниками людей.
В поліції за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України, тобто Шахрайство, вчинене в умовах воєнного, що завдало значної шкоди. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 5 років.