icon clock26.10.2023
icon eye38
Кримінал

СБУ та БЕБ викрили схему незаконного виробництва і продажу пального, до якої причетний кум Медведчука із Закарпаття

Служба безпеки спільно з БЕБ ліквідувала масштабну схему незаконного виробництва та збуту оптових партій пального на Закарпатті. За наявними даними, до організації оборудки причетний депутат облради, який у злочинному середовищі має статус кримінального авторитета.

Він є давнім соратником і кумом Віктора Медведчука, у зв’язку з чим протягом тривалого часу очолював обласний осередок забороненої партії «ОПЗЖ».

Щоб приховати своє відношення до нелегального бізнесу депутат облради напередодні повномасштабного вторгнення рф «переписав» НПЗ на підконтрольну йому компанію у Києві.

У ході слідства встановлено, що директор цієї компанії налагодив нелегальний продаж дизпалива сумнівної якості з виробничих потужностей підконтрольного йому нафтопереробного заводу у м. Мукачево.

У подальшому учасники «схеми» закуповували нафту в українських постачальників сировини та переробляли її на власному заводі. Потім готову продукцію реалізовували мережам АЗС у Київській, Закарпатській, Львівській та Івано-Франківській областях без дозвільних документів і сплати податків.

Для реалізації оборудки її організатори вносили недостовірні відомості до фінансово-господарської та звітної документації. Під час обшуків на підпільному НПЗ виявлено понад 600 тонн палива та обладнання для його виробництва на загальну суму майже 150 млн грн.

Крім того, у результаті слідчих дій в офісах фігурантів знайдено:

– комп’ютери, мобільні телефони, документи і чорнові записи з доказами незаконної діяльності;

– печатки фірм, задіяних у злочинній схемі;

– готівку в різній валюті на загальну суму 3,3 млн у гривневому еквіваленті.

Наразі триває слідство у межах кримінального провадження, розпочатого за двома статтями Кримінального кодексу України:

– ст. 204 (незаконне виготовлення підакцизних товарів);

– ст. 212 (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах), для встановлення всіх учасників злочину та притягнення їх до відповідальності.

Зловмисникам загрожує до 5 років тюремного ув’язнення.

 

Розслідування проводили співробітники СБУ в Закарпатській області спільно з детективами Територіального управління БЕБ у Закарпатській області та Управлінням стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР Нацполіції за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Пресслужба УСБУ в Закарпатській області