icon clock16.07.2015
icon eye42
Спорт

ВИНОГРАДІВСЬКІ ШАХІСТИ – СРІБНІ ПРИЗЕРИ ОБЛАСНОГО ЧЕМПІОНАТУ

З часу створення шахово-шашкового клубу «Севлюш» та його керівництва Євгенієм Яриною шахово-шашкове життя в районі пожвавішало. Виноградівські спортсмени брали участь в усіх обласних змаганнях, демонстрували непоганий рівень гри, а також здобули ряд призових місць. Це стосується як дорослих,  так і дітей. І навіть в умовах важкої економічної ситуації Євгеній Віталійович робить задля цього все можливе, вкладає душу в улюблену справу. Зокрема, налагоджено плідну співпрацю з управлінням освіти, молоді та спорту, яке також долучалось до фінансування шахово-шашкових змагань.
Вже впродовж попередніх 9-ти років чемпіонат області з шахів серед збірних команд  міст та районів проводиться  у Виноградові. А цьогоріч за ініціативи Євгенія Ярини було вирішено провести його у Великій Копані.  Чисте гірське повітря та затишні літні тераси популярного в селі кафе-комплексу «Гостинний двір», який для проведення турніру надав місцевий приватний підприємець Михайло Фурик, сприяли результативній грі та гарному настрою шахістів. За звання найсильнішої команди боролися 13 збірних команд. В складі кожної –  4 шахісти.
На відкритті змагання провідних спортсменів краю привітали президент обласної федерації Юрій Мошак і головний організатор Євгеній Ярина. Головний суддя змагань Аркадій Ворович, нагадавши правила гри та провівши жеребкування, дав старт турніру.
Поки на літній терасі «Гостинного двору» тривали шахові баталії, над приготуванням духмяного бограчу чаклував виноградівець Тиберій Андрашко. А своїми враженнями від організації та проведення обласного чемпіонату з «Новинами Виноградівщини» поділився віце-президент обласної шахової федерації Аркадій ВОРОВИЧ:
– В турнірі беруть участь більше 50-ти шахістів нашого краю. З певних організаційних причин не приїхали мукачівці. Але, беручи до уваги нинішній нелегкий час, я вважаю, що масовість усе-таки непогана. Адже на чемпіонаті представлені майже всі райони Закарпаття, навіть найвіддаленіші. Між іншим, Виноградівщину місцем проведення обласного чемпіонату ми обрали невипадково. До слова, це вже 10-й, ювілейний командний турнір, який був задуманий та організований задля того, аби оживити шахове життя на периферії. До того ж одна справа, коли ти граєш за себе, зовсім інша – коли ти представляєш інтереси команди. Тоді набагато цікавіше – тут і вболівання, і ажіотаж, і інтрига.  Виноградівці традиційно завжди проводять цей турнір на дуже високому організаційному рівні. Адже тут є прекрасні організатори, які завдяки справжньому ентузіазму докладають максимум зусиль, аби турнір відбувся на достойному рівні. Останні роки ми проводимо командний чемпіонат області під патронатом Євгенія Ярини – прекрасної людини, яка нам щиро допомагає і фінансово, і організаційно. Людей, які хочуть і роблять щось добре для розвитку шахів у нашому краї, ми радо підтримуємо – честь їм і хвала.  Тому не можу не відмітити й подвижницьку роботу шахового активу Виноградівщини: Тиберія Андрашка, Сергія Русинова, Володимира Кобаля, Йосипа Балажа та інших  місцевих любителів шахів. До слова, у чемпіонаті беруть участь провідні кандидати в майстри спорту, майстри ФІДЕ і навіть міжнародні майстри, словом, тут представлена майже вся шахова еліта нашого краю (щоправда, крім мукачівців). Командний турнір, який проводиться на Виноградівщині ось уже вдесяте – один із найпопулярніших в області, це масовий обласний форум. І хоч нині наше життя сповнене негативу, коли тривог додають і економічна, і політична ситуація в державі, але подібні зустрічі хоч трохи скрашують його, додають позитиву.
… І ось під час урочистого закриття турніру відбувається нагородження чемпіона та призерів. Перемогу і пам’ятний спортивний кубок ось уже  вдев’яте вибороли шахісти обласного центру. Срібними призерами чемпіонату стали виноградівці, котрі, як відмітив головний суддя змагань Аркадій Ворович, і потужно зіграли у турнірі, і успішно впоралися з організаційними питаннями. Третє місце посіла команда Рахівського району. Усі гравці команд-призерів нагороджені грамотами і медалями обласного управління у справах молоді та спорту. Відзначено було також найстаршого учасника обласного чемпіонату – виноградівця Василя Олага, який, до речі, свого часу дав старт сімейній шаховій династії і прищепив любов до шахів своєму внуку – Василю Олагу-молодшому, котрий і був капітаном виноградівської команди.
А насамкінець на всіх учасників турніру чекав смачний бограч від справжнього майстра приготування цієї страви – Тиберія Андрашка.
Ганна КОБАЛЬ