icon clock16.02.2016
icon eye29
Суспільство

ЦІ ЛЮДИ ДІЙСНО  ПОТРЕБУЮТЬ ДОПОМОГИ

Корисну і дуже потрібну справу роблять працівники Виноградівського територіального центру соціального обслуговування управління соціального захисту РДА. Про специфіку їхньої роботи «Новинам Виноградівщини» розповіла завідувачка відділення соціальної допомоги вдома Магдалина Михайлівна ЛЕВДАР:

– Ми обслуговуємо одиноких громадян похилого віку та самотніх інвалідів. У нашому територіальному центрі працюють три відділення: соціальної допомоги вдома, соціально-побутової адаптації та їдальня. Наші соціальні працівники мінімум двічі на тиждень відвідують кожного зі своїх підопічних хоча б на 1 годину і надають їм необхідні послуги. Їдальня ж обслуговує щодня (крім вихідних) 30 виноградівців із числа одиноких малозабезпечених похилого віку та самотніх інвалідів, надаючи їм безкоштовні обіди. Їжа смачна, калорійна. Відгуки підопічних – схвальні, люди задоволені і вдячні за те, що кожен день вони мають гарячі страви, раціональне харчування. За січень 2016 року витрати на безкоштовні обіди для одиноких малозабезпечених та самотніх інвалідів  склали 9 422 грн. Виявляємо їх різними шляхами – буває, такі люди самі до нас звертаються, або ж сусіди чи знайомі заявляють про них, або ж дільничні лікарі, з якими ми тримаємо контакт, надають нам інформацію про одиноких стареньких чи інвалідів, які потребують допомоги. А сьогодні, приміром, наш соціальний працівник уперше йде до підопічної на вулицю Борканюка, про яку нам повідомили з міської ради.

Щороку протягом зимового періоду на базі територіального центру діє пункт обігріву (який повинен функціонувати при температурі 10 і більше градусів морозу), де хтось із працівників центру цілодобово, навіть у нічний час, чергує. У всякому разі, гарячий чай та шматок хліба у нас завжди напоготові. До речі, безхатченки до нас не звертаються, але їх облік ми ведемо. На території району, за інформацією сільських та селищних рад, таких осіб, які не мають власного житла, є 20, але в них, власне, є дах над головою, бо живуть у родичів чи односельців, які прийняли їх.

Ведемо також реєстр громадян, які звільнилися з місць позбавлення волі. Наразі таких осіб у районі дев’ятеро – всі вони зверталися по медичну допомогу, бо хворіють на туберкульоз. Ці люди не обслуговуються в нас, бо наш територіальний центр не повинен надавати послуги тим, хто страждає на туберкульоз, онкохворим та особам з інфекційними захворюваннями, якими можуть заразитися інші люди.

Станом на 1 січня 2016 року на території Виноградівського району виявлено 1693 одиноких людей похилого віку, в тому числі 536самотніх інвалідів. Відділення соціальної допомоги вдома обслуговує 292 осіб цих категорій населення в різних населених пунктах району (з них 60 – жителі міста).Послуги їм надають 40 соціальних працівників (середнє навантаження – 7 підопічних по селах, 10 – по місту). Складна й нелегка доля цих одиноких стареньких та інвалідів. Ось, приміром, один із підопічних свого часу мав сім’ю, в нього навіть є двоє дітей, які наразі, на жаль, ним анітрохи не опікуються. Цей чоловік хотів влаштуватися на проживання в геріатричний будинок, було навіть зібрано всі документи, але через те, що в нього є рідні, які, згідно законодавства, зобов’язані йому допомагати, це питання не вдалося вирішити. Відтак щодня ми забезпечуємо цього одинокого інваліда безкоштовним обідом, який приносимо йому додому. Адже чоловік без однієї ноги, друга нога також дуже хвора. Така ось важка доля людини, яка дійсно потребує допомоги. І в кожного з наших підопічних свої життєві перипетії, проблеми та труднощі, які ми допомагаємо їм долати. А скільки таких самотніх у місті, яких ми не можемо взяти на обслуговування, бо вони мають рідних, але, на превеликий жаль, не можуть розраховувати на їхню підтримку та опіку…
Ганна КОБАЛЬ