icon clock23.02.2016
icon eye40
Суспільство

Автоперевізники за власний рахунок возитимуть пільговиків, але не всіх…


Більшість пільговиків не зможуть безкоштовно їздити в автотранспорті через відсутність у бюджеті коштів на компенсацію за їх перевезення. Детальне роз’яснення з цього приводу нам надав директор «Виноградівське АТП 12144» Роман ФУРМАН:

– Кожного року з державного бюджету виділялися кошти на компенсацію за перевезення пільгової категорії громадян. Якщо не помиляюся, у 2015 році на Закарпатську область було виділено близько 44 млн. грн. Вперше в історії за роки моєї роботи на посаді керівника автопідприємства у Законі «Про Держбюджет України на 2016 рік» жодної копійки для пільгової категорії не передбачено загалом по країні. Заручниками відсутності фінансування стали громадяни, котрі мають право користуватися цими пільгами і, звичайно, це «вдарило» по кишені перевізників, які й так недотримували в повному об’ємі фінансування. Тому що по нашому району орієнтовно було виділено 6 гривень на одного пільговика при середній вартості проїзду у 10 грн. То ж він раз у місяць не мав можливості приїхати до Виноградова з села і повернутися назад за рахунок держави.

На нинішній рік не передбачено зовсім нічого. Все лягло на місцеві бюджети – обласні, районні, міські. Обласна рада не знайшла коштів (там і так дефіцитний бюджет). Ми звернулися з офіційним листом до голів райдержадміністрації та районної ради, роз’яснивши ситуацію, з проханням закласти кошти в районний бюджет. Але отримали відповідь, що коштів немає і так само немає можливості. На відміну від інших районів ми й так пішли людям назустріч – я, крім того що є  депутат обласної ради, являюся головою асоціації перевізників району, і цей період із січня місяця, доки питання врегульовувалося, наше підприємство перевозило пільговиків за власний рахунок.

Але 15 лютого була поставлена остаточна крапка в цьому питанні. Відбулося спільне засідання Ради ГО «Закарпатська обласна асоціація автомобільних перевізників» та Президії Закарпатського обкому профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства, на якому було прийнято рішення за рахунок перевізників, які дали згоду до моменту закладення коштів у держбюджет перевозити на пільгових умовах: інвалідів І групи по зору та їх супроводжуючих; всіх інвалідів І групи; учасників АТО та членів сімей загиблих в АТО; інвалідів Другої світової війни; ліквідаторів та потерпілих від катастрофи на ЧАЕС І та ІІ категорії. Тобто, ці п’ять категорій осіб ми взяли на себе. Перевезення інших категорій пільговиків із 15 лютого 2016 року (тимчасово до вирішення питання фінансування збитків за пільгові перевезення) буде здійснюватися згідно придбаних квитків за повну вартість. Як тільки, при прийняті змін до держбюджету, буде врегульовано питання щодо відшкодування збитків автоперевізникам за пільговий проїзд окремих категорій громадян, пільгові перевезення відновляться.
Підготувала Любов ТОКАЧ