icon clock23.02.2016
icon eye57
Політика

Повертаючись до теми субсидії на оплату житлово-комунальних послуг

Шановна редакціє газети «Новини Виноградівщини»! Ми вам дуже вдячні за те, що опублікували статтю про субсидії та економне споживання комунальних послуг, але в нас ще є деякі питання. Справа в тому, що в жовтні та листопаді ми економили газ, сиділи в холоді, бо не знали чи отримуватимемо субсидії. Розрахунки по них нам надали в кінці листопада. Так-от, у нас таке питання: чи можемо ми використати те, що зекономили за ті два місяці? Іще нам не зрозуміло в тій статті одне речення: «Сума субсидії, яку органи соціального захисту населення переказують на рахунки виконавців/виробників комунальних послуг для оплати їх вартості і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, може бути зарахована як оплата у майбутніх розрахункових періодах».
Можливо, нам відповість на ці запитання автор вищезгаданої статті – Оксана Тільняк. Дуже вам дякуємо.
З повагою до вас – М. Конар, С. Кляп, А. Керечан, Г. Нодь,
м. Виноградів

Від редакції: Запитання колективного листа, який надійшов на адресу редакції, ми переадресували начальнику відділу соціальних допомог та компенсацій управління соціального захисту населення РДА Оксані ТІЛЬНЯК. Публікуємо коментар з вуст фахівця:

– Житлова субсидія призначається згідно Положення про Порядок призначення  та надання субсидій для відшкодування витрат на оплату за житлово-комунальні послуги, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, яке затверджене Постановою Кабінету міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 зі змінами та доповненнями, які вносилися два-три рази в 2015 році. Згідно цього Положення, субсидія (як було сказано в попередній статті) призначається в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг. Тобто, ми не дивимося, скільки людина споживала тієї чи іншої послуги (більше чи менше своєї норми). Адже субсидія надається на соціальну норму. Звичайно, людина має право економно користуватися житлово-комунальними послугами. І ця, зекономлена сума може зараховуватися в оплату обов’язкової плати на наступний місяць. Це так само передбачено вищезгаданою Постановою. Тобто, у разі, коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, то громадяни сплачують тільки за її фактичну вартість. Наприклад, якщо людині визначено сплачувати обов’язкову плату 150 гривень, а послуги вона використала тільки на 100 грн., то вона не зобов’язана сплачувати 150 грн. обов’язкової плати, а розраховується тільки за фактично спожиті послуги, тобто, 100 грн. Не використану сума субсидії громадянин має право зарахувати в оплату обов’язкової плати на наступний місяць.

Раніше в кінці опалювального періоду ми робили перерахунки – дані про використання послуг споживачами надавали нам виконавці/виробники комунальних послуг. В цьому році такі перерахунки по фактично спожитих послугах проводитися не будуть. Кожен громадянин вирішує сам – чи він економить, чи використовує свою соціальну норму. Гроші, сплачені ним, переводяться на рахунки організацій надавачів тих чи інших житлово-комунальних послуг – і конкретно на рахунок того чи іншого споживача. Тож, повторюю, перерахунок не здійснюватиметься, сплачені споживачем кошти знаходяться на його рахунку, оплату за використані послуги людина може собі коригувати і вона зацікавлена економити, тому що не використана субсидія зараховується в оплату на наступний період. Відповідаючи на запитання листа, що надійшов до редакції, процитую також вищевказану Постанову (пункт 15): «У разі, коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують тільки за її фактичну вартість, а сума субсидії, яку було переказано на рахунки одержувачів субсидій, внаслідок економії споживання послуг зараховується як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступний розрахунковий період».

Підготувала Ганна КОБАЛЬ