icon clock04.08.2016
icon eye22
Політика

Наклали тимчасовий мораторій на підняття тарифів

На шостій сесії районної ради сьомого скликання, яка відбулася 2 серпня, із 36 депутатів присутні були 27. Розпочали пленарне засідання із розгляду численних депутатських запитів, що надійшли у міжсесійний період. Переймалися народні обранці поганим станом доріг, пільговими пасажирськими перевезеннями, виділенням у Виноградові земельних ділянок для учасників АТО, просили дофінансування на водопостачання окремих населених пунктів, будівництва спортивних майданчиків з штучним покриттям, на ремонти окремих ДНЗ та медичних закладів, для завершення будівництва дитсадка у Боржавському. Всі депутатські запити затвердили пакетом. Щодо запиту депутата Віктора Трикура, про зобов’язання власників торгових точок проводити маркування товарів російського виробництва, голова райради Віталій Любка проінформував: «Відповідно до ч. 3 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» держадміністрації не можуть втручатися у господарську діяльність підприємств, установ та організацій. Таким чином Виноградівська РДА не має законних прав зобов’язати власників торгових точок проводити маркування».
Першим на порядку денному був звіт голови Виноградівської райдержадміністрації Михайла Русанюка по здійсненню делегованих райрадою повноважень. Позаяк всі депутати мали змогу ознайомитися з ним в електронному вигляді, то зачитувати з трибуни не було потреби. Проте Михайло Русанюк все ж взяв слово. Позаяк напередодні відзначали День працівників торгівлі, голова РДА вручив подяку від губернатора краю Геннадія Москаля приватному підприємцю, депутату райради Святославу Петрашу.  
Не мали депутати зауважень і до звіту комунального проектно-планувального підприємства «Виноградів-проект», який представляв директор Анатолій Герасимюк. Проте висловили побажання, аби органи місцевого самоврядування замовляли проекти не в сторонніх організацій, а в комунального підприємства, прибуток якого поповнює  районний бюджет. Одноголосно затвердили своїми голосами звіт редактора комунального підприємства «Районний редакційно-видавничий комплекс «Новини Виноградівщини» Маргарити Станко.       
Певні дискусії точилися довкола питання «Про внесення змін до рішення районної ради  від 15.01.2016 р. № 54 «Про районний бюджет на 2016 рік (нова редакція) зі змінами від 17.03.2016 р.». Попередньо обговоривши і затвердивши їх на засіданнях бюджетної комісії та президії, окремі депутати все ж висловили незадоволення. Так, Михайло Фурик дорікав про непропорційний розподіл коштів між сільськими громадами. Тут голова райради Віталій Любка зазначив, що є села, котрі не мають власного бюджету, тому їм треба допомагати для вирішення важливих соціальних проблемних питань. Начальник фінуправління РДА Валерія Варга інформувала, що за підсумками півріччя, районний  бюджет перевиконано і завдяки цьому  отримано  16 мільйонів гривень. З них значну частину коштів виділили на капітальні та поточні ремонти доріг, ремонти соціальних установ району та освітню сферу. Близько 7 мільйонів гривень з районного бюджету вирішили спрямувати на медичну галузь району, з них 2, 2 млн. грн. забезпечать безперебійну виплату заробітної плати медичним працівникам району. Більше 4 млн. грн. виділили на ремонти доріг. Капітально відремонтують дорожнє покриття у селах Мала Копаня, Дротинці, Матієво, Теково, Шаланки. 200 тис. грн. виділили на поточні ремонти доріг Нове Село – Карачин, Пийтерфолво – Велика Паладь. 600 тис. грн. з районного бюджету спрямували на співфінансування придбання шкільного автобуса. На будівництво спортивних майданчиків у селах Широке та Чепа виділили 650 тис. грн., на завершення будівництва дитячого садочка у селі Боржавське − 420 тис. грн., капітальний ремонт даху будинку культури у Новому Селі – 500 тис. грн., на ремонт будівлі дитсадка у Черні – 200 тис. грн., на реконструкцію дитсадка у с. Вербовець − 250 тис. грн., поточні ремонти будинку культури у Пийтерфолво – 200 тис. грн., на матеріальну допомогу постраждалим жителям району від граду – 311,6 тис. грн. Виділили дотації і міській раді для утримання сміттєзвалища, по 5 тис. грн. виділили кожній із 6 сільських пожежних команд. Не оминули увагою і програму подолання бідності та соціальної підтримки «чорнобильців».
Також розглянули питання «Про внесення змін до програми «Архівна справа», «Про здійснення електронних закупівель районною радою». До порядку денного було включено питання «Про встановлення тимчасового мораторію на введення з 1 липня 2016 року підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги для населення Виноградівського району». Додавши до оплати за газопостачання та електроенергію, централізоване водопостачання та водовідведення додали ще й вивіз та утилізацію твердих побутових відходів. Проголосували одноголосно.
Завершили засідання сесії традиційним привітанням депутатів, котрі святкували дні народження у міжсесійний період. Доброго здоров’я і миру голова райради побажав Адальберту Сверенку, Йосипу Фоврішу, Надії Копчі та депутату обласної ради Наталії Костелебі-Веремчук.
Наталія Кобаль