icon clock19.06.2023
icon eye221
Культура Фото

Зустріч, що надихає

«Слово, що йде від серця, проникає в серце» – казав Нізамі Гянджеві – перський поет-мислитель. Як відомо, сучасний світ все менше сприяє розквіту духовного, ціннісного. Ми дедалі більше грузнемо в тенетах мирської суєти, фокусуємось на тих деталях, які нав’язує нам жорстока буденність. Інколи забуваємо про наші витоки, коріння, духовні зв’язки. Та в якусь мить зупиняємось, переводимо подих – і світ починає грати новими барвами. Ці барви виринають із воскреслих почуттів, із родової пам’яті, із наших сімейних цінностей. Часто в цьому нам допомагає прочитана книга, на сторінках якої знаходиш і відчуваєш життєву історію – чужу, але таку близьку. Пропускаєш її через свою душу – і ніби проживаєш ще одне життя… Саме такими є твори сучасної письменниці, нашої землячки Наталії Дурунди – членкині Національної спілки письменників України, лауреатки обласної премії «Дебют», фіналістки конкурсу «Коронація слова 2021».

Збірки «Доля орана-переорана», «Коли відчинені ворота раю», «Літературне Закарпаття», романи «Спокутий гріх», «До ніг твоїх я небо простелю», «За брамою пекла», «Під клеймом OST», – не вичерпний доробок майстрині пера. Разом з чоловіком Андрієм Іллічем Дурундою – автором романів «Чаша», «Вікторія регія» та інших – письменниця збагатила сучасну літературу художніми творами, в яких майстерно виткано життя сучасне і минуле в його барвистому розмаїтті – з любові, зради, смутку, радощів, пам’яті предків і турботи про нащадків. І все разом веде читача до осмислення значущості людського життя. 2 червня Королівська громада зустрічала письменницю в залі Королівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1. Вчителі-словесники королівських шкіл, працівники культури, педагоги та учні школи №1 с. Королева мали честь доторкнутись до чарівного світу народження захоплюючих романів та повістей, які в нашій громаді вже добре знають. Пані Наталя та її чоловік Андрій Ілліч поділились власним досвідом роботи над художніми творами, пошуком джерел, роботою над образами героїв. Провели художній аналіз виданих творів: дилогії «За брамою пекла» та «Під клеймом OST», романів «До ніг твоїх я небо простелю», «Крижане полум’я», «Зрада» та інших.

Працівники бібліотек висловили щиру вдячність за твори пані Наталії, що надійшли до бібліотечних фондів, а відомий в громаді поціновувач і хранитель культурних надбань нашого краю, давній друг творчого подружжя Василь Івашко з колегою виконали чернянську співанку на їхню честь. Зустріч пройшла в такій теплій атмосфері, що, здавалося, ніби велика родина зустрілась і не може наговоритись. Учні теж були активними учасниками зустрічі: не щодня маєш нагоду наживо поспілкуватись з письменником – людиною освіченою, харизматичною, що вміє розповісти просто про складне. Впевнено можна сказати, що зустріч під гаслом «Навстіж серце…», – торкнулася кожного серця.

 

Валентина ГРИМУТ, голова спільноти вчителів суспільно-гуманітарних предметів КоролівськогоЗЗСО І-ІІІ ступенів №1