icon clock10.06.2021
icon eye67
Фото Цікаве

Закарпатський феномен – Юлія Драгун

Минулого тижня світ побачив прем’єру унікального документального фільму про найтитулованішу письменницю краю під назвою «Закарпатський феномен – Юлія Драгун». Виклав його у мережі youtube відеограф та монтажист Антон Лукачек.
Авторка і режисерка проекту журналістка Вікторія Преображенська познайомила глядацьку аудиторію з долею жінки, котра, почавши творчу кар’єру на схилі літ, зуміла заявити про себе на весь світ всього за кілька років. Поет-пісняр, прозаїк, драматург, фольклорист і казкарка, етнопедагог і оповідачка цікавих легенд та переказів у своїй творчості сповідує одвічні цінності християнства, вчить підростаюче покоління ходити в церкву, молитися Всевишньому. Юлія Юрівна каже: «Наша старість залежить від того, як ми виховаємо своїх дітей».
– Фільм було створено на замовлення творчого об’єднання «Митці Тячівщини», до якого входить і Юлія Драгун. Приурочено його до ювілею, який славетна землячка відзначала у 2020 році. Основною умовою замовників було створити фільм суто з архівних матеріалів, без жодних додаткових відеозйомок та коментарів. Звернулися до мене тому, що знайомі ми з Юлією Юріївною вже дуже давно. Ще коли я працювала на виноградівському телебаченні, мала за честь побувати на одній із презентацій її збірки, згодом я її запросила у студію для інтерв’ю у новорічний ефір… У кінці жовтня 2019 року Юлія Драгун принесла мені цілу торбу флешок і дисків. Усі ці записи я переглядала і відбирала окремі епізоди для фільму. Головний акцент у підборі робила, звісна річ, на творчість. А тут є що показати, адже за короткий час Юлія Юріївна випустила не одну збірку, кожна з яких отримала нагороди на різноманітних конкурсах. Не можна було оминути увагою родину, котра підтримує і морально, і матеріально. У фільмі, побудованому за хронологією, використано 25 пісень на слова Юлії Юріївни. Сам сценарій писала 2 місяці. Об’єм робіт був великий, тому до монтажу, крім Івана Буркала, долучився і Антон Лукачек. Фільм мав вийти до ювілею героїні. Залишалося доопрацювати технічні нюанси. Та тут перешкодою стали карантинні обмеження через коронавірусну пандемію, затягнувши все це у часі. Чому феномен? Бо для мене є феноменальним той факт, що людина, котра не закінчувала училищ та університетів, на схилі літ стала творити. Твердо переконана, що Юлія Драгун і її творчість обов’язково ввійдуть в історію, – розповіла Вікторія Преображенська.

– Головне – мати любов до Бога і віру в нього. І тоді Він допомагає долати труднощі, додає сили, примножує талант і дає можливість його реалізувати. Треба вірити і багато працювати. Я вже видала 21 збірку. Кожна з них, кожен рядок – то труд. У фільмі є про кожну книжку і про все моє життя. Про мене знято 3 фільми на телеканалі «Тиса». Це вже четвертий фільм. Ми давали його для перегляду критикам і отримали чимало схвальних відгуків. Чимало друзів та знайомих телефонують і вітають з виходом цього документального фільму. Тож я щиро вдячна всім, хто над ним трудився і тим, хто був поруч зі мною весь цей життєвий і творчий шлях. Саме творчість мене надихає, а добрі слова оточуючих – додають сили жити, – зазначила головна героїня документального фільму Юлія Драгун.
Презентація фільму «Закарпатський феномен – Юлія Драгун» та 21-ої збірки «Пісні, написані Карпатськими Небесами» вже відбулися цього року на Тячівщині. На черзі – Виноградів.

Наталія Кобаль