Задля порятунку життя Іванка

Третього грудня, в День людей з особливими потребами, у Виноградівському міському будинку культури викладачі та учні Неветленфолівської школи мистецтв провели традиційний благодійний концерт. Цьогоріч кошти на лікування збирали для дворічного Адамчика (Ванічки) Явицького із Великої Копані, котрий страждає на церебральний параліч і потребує дороговартісного лікування в Австрії.
На благодійному концерті були присутні мама Іванна з обома синами, а також бабуся та тітка із сестричкою Іванка. На початку ведучий заходу Віталій Семен ознайомив всіх присутніх із сім’єю, котра потребує допомоги. Під час вагітності мама вирішила назвати синочка Адамчиком. Так і написали у метриці відразу після народження. Але, коли священник прийшов у реанімацію Мукачівської дитячої лікарні похрестити важкохворе немовля, порадив мамі назвати сина Іванком – на честь святого, в чий день він народився. Від народження хлопчик страждає на церебральний параліч і потерпає від страшних судом. А кілька днів у нього діагностували серйозні проблеми із зором. Нещодавно мама із сином з Австрії, де перебували на лікуванні. Тамтешні медики змогли домогтися зменшення кількості та інтенсивності судом у Ванічки. Зараз важливо закріпити набутий результат, тому, на початку наступного року сім’ї Явицьких знову потрібно їхати до віденських лікарів. Грошей у мами, яка самотужки виховує двох маленьких діток (чоловік Іванни трагічно загинув перед народженням сина), тому й звертаються з проханням про допомогу до всіх небайдужих людей. Збирати кошти на лікування Вані допомагає громадський благодійний фонд «Виноградів».
Дует викладачів школи Сабіна Домокош та Єва Поладі виконали на скрипці та фортепіано класичну композицію Пахенбель «Канон». Учні Дарина Нодь та Емілія Гевеші виконали на фортепіано «Рондо» Карл-Марії Вебер. А от Оніка Костя порадувала присутніх славнозвісною «Аве Марія» К. Сен-Сано та композицією Джона Реттера «Благословить Тебе Господь». Естер Йокоб на флейті виконала «Молитву». Хореографічний колектив учнів молодших класів танцем «Колискова» розгорнув на сцені цілу казку з сірим вовчиком. Звучали і сучасні пісні у виконанні напрочуд талановитих, дзвінкоголосих випускниць школи Ванесси Стойко та Барбари Шарі. Відтак, сценою заволоділи викладачі школи мистецтв, котрі виконали ряд композицій.
– Останнім часом доволі часто читає у соцмережах про хворих діток і серце стискається від болю за них. Але все це ніщо, у порівнянні з тими фізичними муками, які випали на долю цих діток. Звичайно, всім ми допомогти не можемо, але ми зараз можемо полегшити страждання янголятка Ванічки, оченятка котрого не бачать сонця, ніжки якого не мають опори. Коли ми дізналися про важке захворювання маленького Ванічки, почули про важку долю молодої мами, котра самотужки виховує двох маленьких діток, наше рішення було однозначним та беззаперечним – зібрані в рамках цьогорічного благодійного концерту кошти ми передамо на його лікування, – зазначила в. о. голови Виноградівської РДА Наталія Костелеба-Веремчук та подякувала всім тим небайдужим людям, які долучилися до ініціативи організаторів заходу.– Кажуть: людське життя – як фортепіано, складається із чорних та білих клавіш. Чорні клавіші – смуток та печаль, а білі – радість. Відомі композитори епохи романтизму Франц Шуберт та Ференц Ліст користувалися під час створення своїх композицій переважно тільки чорними клавішами. Через страждання, біль людина очищується, обдумує вчинки, життя, душа стає світлішою. Бог хоче, аби ми, бачачи страждання інших людей і самі очищалися духовно, ставали добрішими, – сказала директор Неветленфолівської школи мистецтв Наталія Кіраль.
Позаяк організатором проведення благодійного концерту була Виноградівська райдержадміністрація за підтримки громадського благодійного фонду «Виноградів», для передачі зібраних коштів мами Ванічка Іванні Явицькій, на сцену запросили в. о. голови РДА Наталію Костелебу-Веремчук. Сума зібраних коштів становить 80 тисяч 800 гривень. Проте збір грошей на лікування триває. Номер карти ПриватБанку: 4149 6293 8621 2609 Отримувач: Явицька Іванна Іванівна (097 549 77 59)
Наталія Кобаль