icon clock29.10.2020
icon eye67
Політика Фото

З чим стартуватимуть 64 територіальні громади Закарпаття: бюджетна аналітика

12 жовтня Президент України підписав Закон №907-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», що передбачає завершення бюджетної децентралізації, закріплення за бюджетами громад 60% ПДФО та переведення на прямі міжбюджетні відносини новостворених громад вже з 1 січня 2021 року.
Це означає встановлення з 2021 року для новоутворених територіальних громад доходів і видатків в обсягах, які були у міст обласного значення та ОТГ.
Експерти Закарпатського РВ Асоціації міст України проаналізували основні показники бюджетів, з яких розпочнуть свою діяльність 64 новоутворені територіальні громади Закарпатської області.
Юлія Траньович, консультантка з бюджетних питань, розповіла, що наразі можливо більш-менш точно оцінити тільки дохідну частину бюджетів, тобто ті доходи, які громади отримували і до цього, та нові доходи, такі як 60% надходжень з ПДФО та міжбюджетні трансферти. А як вже новообрана місцева влада буде розпоряджатися цими ресурсами, яким програмам надаватиме перевагу, як зможе вплинути на зростання надходжень до бюджетів, – ми побачимо згодом.
Одним із найважливіших показників дохідної частини бюджетів, який дає змогу порівняти різні бюджети одного рівня, є обсяг власних надходжень, який припадає на одного жителя, або так званий коефіцієнт бюджетного забезпечення населення. Цей показник по громадах області може дуже сильно відрізнятись. Так, середнє значення власних надходжень місцевих бюджетів на 1 жителя по області за показниками 2019 року складало 3468,2 грн., а найменше і найбільше значення – 799,4 грн. (Колочавська сільська територіальна громада) та 10684,3 грн. (Холмківська сільська територіальна громада) відповідно. Важливо зауважити, що окремі зміни у формуванні бюджетів з нового року, такі як скасування зарахування акцизу з пального та пайової участі, негативно відобразяться на доходах окремих бюджетів.
Надходження ПДФО на 1 жителя, що є основним критерієм при горизонтальному вирівнюванні місцевих бюджетів (визначенні обсягів базової або реверсної дотацій), по громадах області коливаються від 505,2 грн. (Керецьківська сільська територіальна громада) до 7516,7 грн.(Холмківська сільська територіальна громада).
Зараз активно відбувається процес планування бюджетів на 2021 рік і Мінфін ще у вересні розрахував основні міжбюджетні трансферти, враховуючи новий адміністративно-територіальний устрій. Загалом до бюджетів територіальних громад у Закарпатській області передбачаються з держбюджету 1179,3 млн. грн. базової дотації, 4260,8 млн. грн. освітньої субвенції, а 6 громад мають перерахувати до держбюджету 182,1 млн. грн. реверсної дотації. Для обласного бюджету розраховано на наступний рік 272,6 млн. грн. базової дотації, 156,8 млн. грн. освітньої субвенції, а також ряд інших трансфертів, зокрема, додаткова дотація у обсязі 366,2 млн. грн. та субвенція на дороги у обсязі 391,7 млн. грн., які мають бути розподілені по області. Для районних бюджетів міжбюджетні трансферти з держбюджету наразі не передбачені.

Закарпатське РВ АМУ