icon clock03.11.2016
icon eye24
Культура Фото

Ювілейна виставка Павла Кутлана вражає неповторною красою та реалізмом

Неймовірне задоволення отримала від перегляду напрочуд реалістичних, наповнених сонцем та позитивною енергією картин відомого виноградівського художника Павла Кутлана. З нагоди славного 75-річчя митець презентував у виставковому залі «Імпасто» аж 91 роботу і зізнався – така ж масштабна галерея залишилася у нього вдома…
– Ми щиро вдячні Вам, Павле Антоновичу, за те, що на свій ювілей Ви зробили нам такий подарунок. Всі городяни добре знають Вас як «Полі-бачі»–просту людину з народу, котра завжди знайде спільну мову як із професійним художником, посадовою особою чи будь-якою людиною. Вітаємо Вас із сьогоднішнім рекордом, адже такої кількості картин, та ще й одного майстра, у цьому залі ще не було. Незважаючи на те, в якому році Ви малювали ту чи іншу картину, всі вони завжди сяють фарбами оптимізму. Тож я бажаю Вам завжди залишатися в такому позитивному настрої та доброму здоров’ї. Адже Ваша творчість вже десятиліття є добре впізнаваною нашим землякам, а активна громадська позиція та вагомий внесок у розвиток народного мистецтва району стали запорукою Вашого успіху, – зазначив у своєму виступі голова Виноградівської РДА Михайло Русанюк і вручив ювіляру вітальну адресу.
Привітали ювіляра директор Виноградівського міського будинку культури Святослав Гал, керівник творчого об’єднання «Мистецька Угоча» Карло Керечанин, відомий гуморист, письменник та фото-художник Юрій Мельник з Іршави, колеги, родичі та друзі. Начальник відділу культури Виноградівської РДА Василь Югас вручив ювіляру грамоту відділу культури «За особистий внесок у розвиток образотворчого мистецтва та з нагоди відкриття ювілейної виставки і Дня працівників культури». Художник Павло Кутлан до всього ще й співає у двох самодіяльних народних хорах міського будинку культури – ветеранів війни і праці (керівник Віктор Марушка) та працівників культури і любителів хорового співу (Тетяна Гудачок). Тож завітали на свято і його колеги по сцені, котрі в дарунок ювіляру виконали пісні «Вітаємо» та «Многая літ».
Художник та педагог Петро Коцан високо оцінив роботи митця, охарактеризувавши, що «в змальованих пейзажах є багато повітря, чітко, рельєфно та об’ємно читаються крона дерев, гра світла і тіні, теплого і холодного роблять картину вражаючою. Ще одна особливість Ваших картин – матеріальність: я готовий милуватися хмарами, дзеркало води дуже чудове… Та основна Ваша риса – працьовитість».
На завершення Павло Антонович висловив щирі слова вдячності, найперше, Богу, котрий, нагородивши його талантом, дає сили працювати. Подякував митець за підтримку та порозуміння і своїй родині, адже його робочий день у майстерні розпочинається на зорі – о 5-ій годині ранку, зазначивши, що без пензля він уже не може жити.
Гості ще довго прогулювалися залом, замилуючись роботами митця. Його пейзажі і справді вражають реалістичністю та яскравістю барв. Десь там височать крона могутніх дерев, а ось до Чорної гори рукою подати, наче зачаровані стоять стрункі берези, вбрані у золоті осінні шати… Пейзажі Фанчикова, де він народився, та Виноградова – де живе, букети квітів на столі і натюрморти з-під пензля Павла Антоновича покращують настрій та надихають, заспокоюють і, водночас, хвилюють…  Талант від Бога у тандемі з невтомним працелюбством – оце і є весь секрет успіху майстра пензля Павла Кутлана.
Наталія ШАРКАДІ