Хворий на сказ собака покусав 4-річного виноградівця

Днями в будинку влади відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. Під час засідання було розглянуто стан виконання заходів з профілактики сказу на території Виноградівського району та затверджено план комплексних заходів по ліквідації вогнища сказу в місті Виноградів. Нагадаємо: 21 червня собака нанесла укус у ділянці лівої щоки 4-річному виноградівцю. Згідно з дослідженням головного мозку тварини, лабораторно підтверджено сказ.
Ця надзвичайна подія сколихнула місто. І це зрозуміло: як можна спокійно ходити вулицями Виноградова, коли то тут, то там «стадами» бродять потенційно небезпечні бездомні собаки? Де гарантія, що розлючений пес, який зненацька укусить когось (можливо, знову дитину) не буде хворий на сказ?
Аби пролляти світло на той надзвичайний випадок та дізнатися про виконання комплексних заходів по ліквідації вогнища сказу в місті Виноградів, «Новини Виноградівщини» запросили до редакції в.о. начальника управління Держпродспоживслужби у Виноградівському районі Степана БАРЗУЛА. Подаємо його коментар:

 – Так, випадок укусу дитини собакою, хворою на сказ, стався 21 червня. Причому тварина домашня, а не бездомна. Укус був спровокований. Під час грози собака забіг до хати. Дитина сіла на нього і, таким чином, спровокувала укус. На 9-ий день собака загинула. Її власник, батько дитини зателефонував нашим спеціалістам-лікарям, які виїхали та відібрали патматеріал (голову) і відправили для дослідження в обласну ветлабораторію. Наступного ж дня надійшло підтвердження – виявлено сказ. Відразу ж було повідомлено батька і травмпункт райлікарні для оперативного вжиття заходів. Дитина наразі під наглядом лікарів.
Нами було проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, рішенням якої накладено карантинні обмеження в м.Виноградові на вул. Руську та прилеглі до неї території і затверджено план заходів по ліквідації вогнища сказу. З цією метою нашими спеціалістами протягом двох місяців проводитимуться моніторинг ситуації, подвірні обходи та безкоштовне вакцинування тварин проти сказу. Згідно діючої інструкції, можлива вакцинація й кішок. З початку 2016 року щеплено проти сказу близько 800 голів тварин (подвірно).
Клініка сказу проявляється агресивністю собаки (чи кішки), слиновиділенням і, що суттєво, гідрофобією (тварина боїться води, не вживає її). Востаннє випадок сказу стався у Виноградові внаслідок укусу кішки років два тому назад. Вона покусала людину і загинула. Ймовірно, кішка мала контакт з бродячими тваринами, хворими на сказ.
Чим небезпечна ця недуга? Тим, що на сьогоднішній день ефективних методів лікування як для тварин, так і для людей, на жаль, не існує. Тож важливо запобігти, не допустити цю інфекцію, тобто, проводити щеплення тварин, а якщо стаються випадки, коли вони кусають людей, обов’язково повідомляти про це ветеринарного лікаря, щоб за твариною впродовж 10-ти днів був нагляд. Якщо протягом цього періоду собака клінічно здорова, ознаки сказу не проявляються, то вкушену людину не потрібно щепити проти цієї хвороби. Причому наголошую: ні в якому разі тварину, яка вас укусила, не вбивати, адже за нею важливо впродовж 10-ти днів вести нагляд.
Що стосується бродячих собак, то це дійсно велика проблема, і не тільки нашого міста, але і в цілому по Україні. Важелів впливу немає – законом заборонено знищувати тварин негуманним методом (це тягне за собою кримінальну відповідальність). А без створення притулків для бездомних собак, без фінансових можливостей цю проблему вирішити неможливо.
Ганна КОБАЛЬ