icon clock16.09.2016
icon eye22
Культура Фото

Художниця, яка збагачує світ перлинами народної творчості

Цими днями в районному історичному музеї відкрилася перша персональна виставка робіт художника декоративно-ужиткового мистецтва, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва, методиста методичного центру відділу культури РДА Ольги Гал. На експозиції присутні унікальні твори з кераміки, живопис олією, графіка на склі та папері, декоративний розпис, витинанки, ілюстрації до книжок.
Перед глядачами постає різноплановість творчого пошуку мисткині. Тут вибірково представлені роботи з кожного етапу її творчого розвитку, за якими можна прослідкувати ріст майстерності Ольги Михайлівни від дипломної роботи в академії 1999 року й до сьогодення.  
Про насичене творче життя художниці, сповнене постійного і наполегливого пошуку, розповіла директор музею Людмила Тороцкезі, наголошуючи на неординарності її таланту як митця та особистості. Ольга Гал є активним учасником багатьох виставок як у Виноградові, так і за його межами, а також у фестивалях районного, обласного, всеукраїнського рівня та сусідніх Угорщини і Румунії. До слова, взяла активну участь в організації районного фестивалю народних ремесел. Свого часу вела передачі на місцевому телебаченні, де роз’яснювала тонкощі композиції та виконання дитячих малюнків, проводила майстер-класи для дітей та дорослих. Частий член журі на дитячих конкурсах. Вона займає активну громадянську позицію, адже є одним із засновників ГО «Виноградівські пацьорки», волонтер Руху підтримки закарпатських військових-Виноградів. Її вироби зберігаються в колекціях багатьох країн. Тема збереження культурної спадщини Виноградівщини займає одне з провідних місць у роботі майстрині. Ольга Михайлівна провела велику роботу з дослідження ткацтва та вишивки нашого краю, зібрала велику колекцію цих витворів, а також взірці орнаментального декору. Їх також можна побачити на виставці.   
Привітав із відкриттям виставки мисткиню керівник апарату районної державної адміністрації Юрій Продан, котрий поділився своїм захопленням від її робіт, подякував за творчість, а також вручив грамоту районної державної адміністрації за особистий внесок у розвиток декоративно-прикладного мистецтва району та з нагоди персональної виставки творів.
Своїми враженнями від перегляду виставки поділились начальник відділу культури РДА Василь Югас, директор міського будинку культури Святослав Гал, заступник голови міського осередку жіночого товариства ім. Олени Теліги Мальвіна Савинець, голова ГО «Виноградівські пацьорки» Ірина Іжганайтіс, керуюча виставкової зали «Імпасто» Валентина Костьо, волонтер Ольга Шерегі. Щирі привітання та вдячність від громади села Черна майстрині за те, що вона доклала чимало зусиль, аби запрацювала ткацька майстерня при будинку культури передав Василь Івашко, а також підніс презент – виткану волоську тайстринку.
Виставка триватиме до 16 жовтня. Тож запрошуємо всіх до унікального світу невичерпних перлин народного мистецтва.
Любов ТОКАЧ