icon clock20.04.2017
icon eye38
Фото Цікаве

Хто куди, а ми до пожежних в гості

З таким настроєм до 6-тої державної пожежно-рятувальної частини м. Виноградова 12 квітня завітали учні третіх класів виноградівських шкіл. Таку екскурсію до вогнеборців для них організував колектив міської дитячої бібліотеки. Цей захід приурочено до Дня пожежної охорони, який відзначався 17 квітня, та в рамках Тижня безпеки життєдіяльності.
Тож зранку діти зібралися біля міської бібліотеки, і через деякий час недовгої прогулянки по місту дісталися до пожежної частини.
І тут учні отримали перші враження від виїзду пожежного автомобіля  з депо на подвір’я частини. Досвічений водій Іван Густій продемонстрував не тільки оперативність виїзду спеціального пожежного автомобіля, а й ввімкнув спеціальні звукові і світлові сигнали, чим викликав неабияке захоплення дітлахів розпочатою екскурсією. На черзі розповісти про пожежно-технічне спорядження цього ж автомобіля – до цієї частини екскурсії приступив командир відділення Олександр Рибалка. Учні дуже прискіпливо все роздивлялися та уважно слухали пожежного рятувальника: і про пожежні рукави, і пожежні стволи, розгалуження. А от відчинивши насосний відсік пожежного автомобіля від всіх дітлахів пролунало щире: «Ого!»  та «Так багато кнопок!». Та на цьому здивування не закінчилось, адже показ спорядження перейшов до відсіку, де знаходяться апарати на стисненому повітрі, які пожежні-рятувальники використовують у непридатному для дихання середовищі. Тут довелося не тільки візуально показати апарати, а й дати потримати їх в руках, відчути вагу цього пристрою, уважно роздивитися маску дихального апарату.
      Щоб побачити себе в ролі пожежного, який слідує на пожежу, всім по черзі дали таку можливість відчути в салоні пожежного автомобіля. Згодом перенестися років на тридцять в минуле школярам дав, на погляд школярів, «старенький» пожежний автомобіль ЗІЛ-130, адже спочатку вони подумали, що це музейний експонат. Та  згодом довідалися, що машина боєздатна.
Надзвичайно сподобався школярам автомобіль першої допомоги. А найбільше здивування у них викликав учбовий клас, адже діти дізналися, що у вогнеборців, як і у них, також є навчальний рік, є зошити зі службової підготовки та екзамени. Засмутило їх тільки те, що у пожежних немає першого і останнього дзвоника.
 Ось так екскурсія і підійшла до завершального періоду. Розважально-пізнавальний етап плавно перейшов у профілактичний. Тут діткам нагадали про небезпеку, яка їх чатує у разі пустощів з вогнем, розповіли про їх дії у разі виникнення пожежі та виявлення вибухонебезпечних предметів, розповіли про правила поведінки на природі, а також про наслідки пожеж  в екосистемах; підказали про дії у разі розбиття ртутного термометра.
Підсумовуючи результати відвідин, завідуюча Виноградівською міською бібліотекою Йолана Любка від колективу бібліотеки та підопічних школярів подякувала за цікаву екскурсію та привітала весь колектив пожежних-рятувальників з наступаючим Днем пожежної охорони. Щирість привітань цього маленького колективу, який на деякий час «влився» в життя пожежних, свідчив букет весняних квітів.
І вже на прощання звукові і світлові сигнали вподобаного пожежного автомобіля викликали оплески дітвори, які з дуже гарним настроєм покинули пожежну частину.
Виноградівський РВ У ДСНС України у Закарпатській області