icon clock12.08.2016
icon eye22
Фото Цікаве

Хай руки будівельника завжди будуть потрібними

У другу неділю серпня професійне свято відзначають люди найпотрібнішої і мирної професії – працівники будівництва і промисловості будівельних матеріалів. Одним із провідних підприємств у цій галузі не тільки в нашому районі, а й в області є Приватне акціонерне товариство «Виноградівська ПМК-78». Напередодні свята до редакції завітав його керівник Йосип ВАЙДА, який розповів про те, яким наразі є життя будівельників краю:

– Нещодавно, кілька місяців тому, ПрАТ «Виноградівська ПМК-78» відзначила піввіковий ювілей. Тож можна сміливо сказати, що 50 років підприємство успішно пропрацювало на ринку будівництва гідротехнічних споруд, житлових будинків та промислового будівництва, мереж водопостачання та газифікації. На мою думку, це є яскравим підтвердженням неабиякого рівня досвіду. За цей період у нас виросло не одне покоління інженерних працівників, машиністів-екскаваторів та бульдозерів, водіїв, які успішно працюють на будівництві тих споруд, що нами зводилися за роки діяльності. Адже саме наявність кваліфікованих спеціалістів відіграє важливу роль у розвитку нашої будівельної галузі.
Хотів би зупинитися на питаннях, які хвилюють мене сьогодні, є важливими в нашому житті як для будівельника, працівника і як мешканця міста, в якому ми живемо. Якщо повернутися до нашої історії, то в різні періоди часу ПМК-78 було чи не найпотужнішим  підприємством у будівельній галузі. Колись  на роботу сюди можна було потрапити лише пройшовши через велику конкуренцію, бо вважалося, що працювати тут дуже престижно. Крім того, проводилося навчання і відповідно зростали кадри, які поповнювали ряди інших підприємств будівельної галузі краю. Сьогодні в будівництві існує доволі висока конкуренція, хоча вона являється тою рушійною силою, котра вимагає від керівництва та інженерних спеціалістів підприємства постійно розвиватися, знаходити ті моменти в роботі, в технології, які б приносили нам прибуток. Тому що підприємство мусить розвиватися за рахунок власних коштів, змінювати формат.
Досить проблемним питанням на сьогоднішній час є низький рівень зарплати у будівельній сфері (середня заробітна плата будівельників складає в межах 3600 грн.). Це призводить до того, що якість будівництва стає неналежною, тому що фаховий кваліфікаційний працівник, котрий хоче мати достойне забезпечення, змушений виїжджати за кордон, де знаходить кращу оплату своєї праці. І часто на підприємстві залишаються ті люди, які на сьогоднішній день не мають того відповідного кваліфікаційного рівня, який наразі потребуємо. Вважаю, що на державному рівні це є одним із важливих питань, на яке потрібно звертати увагу Держбуду. На жаль, ще й досі воно не вирішене, хоча й планувалося підвищити зарплату працівникам будівельної сфери до 5000 тис. грн.. Втрачаємо сьогодні кращих людей, через що не можемо продукувати в будівництві ту якісну роботу, яка потрібна.
Одне тішить, що наразі є зміни по державних закупівлях, по прозорому тендеру – це державний закон і будемо сподіватися, що ці зміни будуть сприяти достойній і належній конкуренції між підприємствами, знижуватимуть корупційні ризики. Слід зауважити, що наше підприємство може працювати на конкурентних засадах, ми є платником податків всіх рівнів, тож хотілося б, щоби підприємство працювало, а колектив отримував достойну зарплату.
Тому, не дивлячись на проблеми, наше підприємство продовжує працювати, адже маємо хороший потенціал, професійний інженерно-технічний штат, відповідну техніку. Ми активно долучилися до робіт по ліквідації наслідків градобою, який наніс великої шкоди населеним пунктам району. Наразі закінчили роботи по ремонту і заміні даху Королівської лікарні, а також покрівлі школи та дитсадка у Ботарі, підходять до завершення роботи у міській четвертій школі. Також ми працюємо в Іршавському районі – проводимо берегоукріплювальні роботи, а ще забезпечуємо транспортними послугами підприємство «Укршляхбуд», виконуємо перевезення «Облавтодору», продовжуються роботи по облаштуванню тротуару біля стадіону «Пластмасовик» у Виноградові, а в Берегові по облаштуванню каналізаційної мережі та водовідведення, у Тячівському районі – підпірних стін. Нами випускаються залізобетонні вироби для власних потреб і для реалізації. Маючи невеликий бетонний вузол, реалізовуємо товарний бетон, залізобетонні кільця, лотки, фундаментні блоки, які потребуються на будівництві.
У переддень професійного свята хотілося б відзначити кращих працівників, які пов’язали своє життя з професією будівельника і які є справжніми майстрами нашої справи – виконроб Микола Мазур, майстер – Руслан Фіцай, механік Василь Скунц, машиніст екскаватора Віктор Кукса, водії Михайло Грабовчак, Федір Бенчик, Іван Олаг, начальник виробничого відділу Єлизавета Іллейш, Наталія Савинець та багато інших членів нашого працьовитого колективу, яких я щиро вітаю зі святом і висловлюю безмежну вдячність за добросовісну і відповідальну роботу. Дай, Боже, кожній сім’ї, хто зв’язав долю з нашим колективом, здоров’я, благополуччя і матеріальних благ. Так само щиро вітаю всіх будівельників краю, бажаю чесних замовників та відсутності криз. Хочеться, щоб наші руки були постійно потрібні і щоб кваліфіковані фахівці не виїжджали на заробітки за кордон.
Підготувала Любов ТОКАЧ