icon clock11.08.2022
icon eye243
Фото Цікаве

ВШИТКІ ЛЮДИ – ВШИТКО ЗНАВУТЬ

Саме така влучна назва у нової книжки народних приказок, прислів’їв та афоризмів, які зібрала жителька Оноку Марія Білак. Минулої суботи авторка презентувала свій доробок широкому загалу поціновувачів художнього слова у Виноградівській публічній бібліотеці.
Розпочався захід, як і годиться кожній добрій справі, молитвою і благословенням отця Олександра – пароха греко-католицької громади села Онок.
«Ця маленька збірочка вартує великої кількості томів, бо народилася в бездонній глибині усної творчості нашого народу», – сказав, відкриваючи презентацію голова Закарпатського обласного науково-культурологічного товариства ім. Олександра Духновича Юрій Продан. За його активного сприяння, а також голови Виноградівського районного товариства ім. Олександра Духновича Михайла Чухрана вийшла ця книжка. До слова, останній став редактором збірочки.


Марія Білак народилася і виросла в Оноці. Закінчила у селі восьмирічку, потім Великоком’ятівську середню школу, а відтак вступила на заочну форму навчання до Ужгородського державного університету на факультет іноземних мов. Працювала у колгоспі на кахельному заводі. З 1972 року і аж до виходу на пенсію була секретарем сільської ради. Загалом її стаж роботи на цій посаді складає 38 років. Має трьох дітей, десять онуків і двох правнуків. Велика та любляча родина надихає її та дає наснаги жити і творити.
Авторка розповіла присутнім, що протягом свого життя збирала і записувала народні приказки, афоризми, крилаті вислови, якими надзвичайно багата наша мова. «Коли і хто вигадав ці шедеври – невідомо, багато з них мають солідний вік, адже їх творці не одне століття жили в Оноці та навколишніх селах. Закономірно, що мають вони відтінки й інших культур народів, які тут мешкали, зокрема, угорці, євреї, словаки. Зібралося понад 1200 різноманітних народних висловів. Внуки допомогли впорядкувати їх за алфавітом, аби читачам було легше шукати кожну мудрість», – поділилася з присутніми вона.
Фінансово допомогли у видані книжечки сини Марії Василівни, а також виноградівець Василь Гера. Верстку зробила Ірина Іжганайтіс, а художнє оформлення Маріанна Гаврило. Авторка висловила величезну вдячність усім, завдяки кому книжка побачила світ.
«Цінність цих прислів’їв, приказок та афоризмів полягає у тому, що вони легко читаються і запам’ятовуються, а завдяки своїй влучності, подібні філігранно вирізьбленим із дерева виробам. Бо інколи мудре слово, але «кучеряво» сказане, не закарбовується у людській пам’яті надовго. А ці вислови, завдяки авторці, збережуться і дійдуть до наших нащадків», – сказав Михайло Чухран.


Своє захоплення творчістю Марії Білак висловила волонтерка Мальвіна Савинець. Натомість авторка передала для наших воїнів-земляків на передову пакунок зі своїми збірочками – по 25 примірників для 128-ої Закарпатської гірсько-штурмової бригади та захисників «Карпатської Січі», командир якої має оноцьке коріння.
Привітали Марію Василівну з виходом чергової книжки гість із Мукачівщини, редактор «Альманаху» та «Отцюзнини», голова русинського культурологічного клубу Юрій Шипович, краєзнавець Іван Біланчук, оноцький історик Олександр Данко, директорка Виноградівської книгозбірні Катерина Вашкеба, родичка авторки Софія Потокі та інші.
Прикрасили презентацію вірш-присвята винуватиці заходу відомого фіґляра Михайла Чухрана, який прочитав оноцький бард Василь Січ, а також виконав ряд музичних композицій. До слова, вони з Марією Василівною часто виступають на різних заходах і співають стародавні пісні, які також збирають і записують. Порадували бабусю в’язанкою народних співанок внучки Генрієтта та Софія. А працівники книгозбірні підготували до презентації книжкову виставку «Збирачка народних скарбів», присвячену Марії Білак.
На завершення усі присутні отримали книжку з автографом авторки і найкращими побажаннями…

Любов ТОКАЧ