Все про індексацію пенсій у 2020-му

У березні Президент Володимир Зеленський пообіцяв індексацію пенсій для літніх людей. На початок травня уряд перерахував виплати для майже 10 мільйонів пенсіонерів, і більше ніж 8 мільйонів – отримали надбавки. Наскільки зросли пенсії та хто отримав доплати, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

Коефіцієнт підвищення

Індексація – це механізм підвищення виплат, який дозволяє частково або повністю відшкодувати подорожчання споживчих товарів і послуг. Вперше автоматичну індексацію пенсій провели в Україні торік, підвищивши виплати близько 10,3 млн. пенсіонерів.
Коефіцієнт індексації залежить від показника інфляції та зростання середньої зарплати по країні, з якої сплачено страхові внески. Цього року Кабмін встановив його на рівні 1,11. Тобто під час перерахунку пенсій середній рівень зарплати, за яким людина виходила на пенсію, буде підвищено на 11%. Як пояснили у Пенсійному фонді, мінімальна сума підвищення становить 100 грн, навіть якщо в результаті перерахунку сума доплати виходить меншою.
Також у фонді зазначають, що з 1 травня 2020 року загальна сума пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги та сум індексації не може бути меншою за 2100 грн. Це стосується жінок, які мають страховий стаж 30 років, та чоловіків, які мають 35 років страхового стажу. Водночас середня пенсія в Україні становить 2710 грн.

Кому виплатили

За даними Пенсійного фонду, перерахунок пенсій було проведено для 9,9 млн. пенсіонерів, і 8,36 млн. у результаті отримали підвищення. Зокрема, під індексацію потрапили пенсії за віком, вислугою років, через інвалідність і втрату годувальника.
Середня сума надбавки сягнула близько 260 грн. Втім, майже у половини пенсіонерів виплати зросли на 100 грн. (45%). Доплату від 100 до 400 грн. отримали 37,9% пенсіонерів. У 6,1% пенсіонерів пенсії підвищились на суму від 400 до 500 грн., у 5,6% – від 500 до 700 грн. Надбавку у розмірі від 700 до 1000 грн. призначили 3,1% пенсіонерів. Найменший відсоток (2,3%) становлять пенсіонери із найбільшими доплатами – понад 1000 грн.
Не потрапили під індексацію близько 3,5 млн. осіб. Це – держслужбовці, люди, які продовжують працювати, ті, хто отримує спеціальні пенсії (колишні прокурори та судді) та максимальні пенсії. Також перерахунок не зачепив тих, хто отримує соціальну пенсію (через брак страхового стажу для виплати пенсії за віком), а також тих, хто вийшов на пенсію у 2019-2020 рр.
«Не було підвищено пенсії пенсіонерам, у яких середня константа вище, ніж передбачено урядовою постановою. Якщо досі такий показник складав 4404 гривні, збільшивши його на 11%, середній став складати 4778 гривень», – пояснила Олена Бойко.
Варто зауважити, що наприкінці квітня усі пенсіонери, які мають виплати менші за 5000 грн., отримали по 1000 грн. одноразової допомоги. Крім того, з 1 квітня людям, старше 80 років, встановили надбавку у 500 гривень.
Як зазначає влада, кошти на індексацію та доплати були взяті із Фонду боротьби з коронавірусом.
«Окремо від коштів Фонду (боротьби з коронавірусом – ред.) майже 30 млрд. грн. направляється нашим пенсіонерам, зокрема на індексацію пенсій та допомогу у розміні 1 тис. грн.», – повідомив Президент Володимир Зеленський.

Якщо пенсію не перерахували

У деяких пенсіонерів сума загальних виплат після індексації не змінилась. Як пояснили у Пенсійному фонді, так може трапитись, якщо попередня пенсія не дотягувала до мінімальної. Різницю, якої бракувало, покривала держава.
Наприклад, якщо основний розмір пенсії за віком був 1640,78 грн., то держава раніше доплачувала 248,42 грн. до мінімального розміру у 1889,20 грн. Разом із надбавками за стаж кінцева сума становила 2201,33 грн. Після індексації пенсії основний її розмір зріс до 1821,26 грн. Але, оскільки держава досі доплачує до «мінімалки», то фінальні виплати не змінились – ті ж самі 2201,33 грн.
У Міністерстві соціальної політики заспокоюють, що до кінця року буде ще два підвищення пенсій, зокрема тим громадянам, які не потрапили під індексацію.
Пенсії для таких громадян будуть перераховані відповідно до підвищення прожиткового мінімуму. Крім того, на наступний рік президент пообіцяв програму 75+, за якою будуть підвищені пенсії для людей старше 75 років.
Усі питання щодо перерахунку пенсій можна уточнити через електронне звернення на сайті www.pfu.gov.ua або у місцевому відділі Пенсійного фонду.

Центр громадського моніторингу та контролю