icon clock12.05.2016
icon eye38
Культура Фото

Вражали феєричністю та кількістю дегустаційних вин

Після дворічної перерви Виноградівщина знову вражала на традиційному, проте якісно-оновленому, ХІ-му фестивалі «Угочанська лоза». Як і у попередні роки, спочатку, після недільного богослужіння, центром міста пройшла святкова колона. Із глашатим, що закликав всіх на свято та озвучував програму заходу, культпрацівниками, вокальними, інструментальними й танцювальними колективами району, що наглядно демонстрували автентичність свого населеного пункту, крокували працівники держустанов та підприємств. Біля будинку влади до урочистої ходи долучилися голови Виноградівської РДА Михайло Русанюк та райради Віталій Любка, заступник голови ОДА Віктор Микулін, перший заступник голови обласної ради Йосип Борто, делегація Румунії на чолі з генеральним секретарем Союзу українців у Румунії Любою-Іриною Горват та представником галузі сільського туризму Румунії        Андріаною Русняк, делегація з Угорщини на чолі з депутатом м. Егер Габор Ломбецькі  та головою спілки русинів м. Егер Тромбіташ Бейло, генеральний консул Генерального консульства Словацької Республіки м. Ужгород Янка Бур’янова, консул консульства Угорщини в м. Берегові доктор Ігнац Нодь, голова Демократичної спілки угорців України Ласло Зубанич, начальник Мукачівського прикордонного загону, полковник Дмитро Ліщинський, депутати обласної ради від Виноградівського району Наталія Костелеба-Веремчук, Карло Резеш, Роман Фурман, а також голова Міжгірської РДА Василь Худинець, керуючий справами Великоберезнянської районної ради Ярослав Пацкан, голова Перечинської районної ради Михайло Ласкін, голова Свалявської районної ради Ярослава Ливч, депутати районної ради, виноградівчани та гості району.
Обмінювались вітальними словами

– «Угочанська лоза» – непростий фестиваль. Саме тут можна поласувати найкращим вином, скуштувати смачні страви. На Виноградівщині гармонійно переплелися фольклор, культура й кулінарні традиції Угорщини, Румунії, Словакії, Польщі та інших дружніх нам країн. Тому ми сьогодні відзначаємо ще й День Європи. А пазаяк проведення фестивалю співпало з днем матері – вітаю всіх матусь та зичу їм доброго здоров’я. Тож щиро вітаю всіх зі святом і бажаю гарно провести час, – привітав гостей голова РДА Михайло Русанюк.

– У Закарпатській області немає сім’ї, котра б не була пов’язана з виноградарством. На земельній ділянці чи маленькому клаптику висаджують виноградну лозу. Безперечно, у Виноградові це одинадцятий фестиваль вина, та наші предки-закарпатці відзначали його століттями. Від себе особисто та від Закарпатської обласної адміністрації, зокрема від голови ОДА Геннадія Москаля вітаю всіх із цим величним святом, – сказав заступник голови ОДА Віктор Микулін. Передав вітання голови закарпатської облради Михайла Рівіса й депутатського корпусу перший заступник голови обласної ради Йосип Борто. Він зазначив: «Те, що Виноградівщина із дворічною перервою знову відновила проведення фестивалю виноградарів-виноробів є символічним. Адже це свідчить про те, що жителі нашого району вірять, що війна на Сході країни скоро закінчиться і почнеться період розвитку нашої держави, краю та району. У Програмі розвитку Виноградівського району одним із пунктів є розвиток виноградарства та виноробства. У цьому визначну роль відіграють переможці конкурсу».

– Сама назва «Угочанська лоза» переносить нас у минуле, бо наше місто Виноградів, а раніше – Севлюш, було адміністративним центром Угочанського комітату. Дуже важливо зберегти свою культуру, традиції, самоідентичність, все те, що нам передавали попередні покоління протягом століть. Тож я щиро вітаю на нашому фестивалі делегатів із дружніх країн та гостей із сусідніх областей. Дякую всім виноробам, підприємцям, меценатам, головам сільських рад та їх громадам, котрі в цей непростий час все ж розгорнули імпровізовані сільські двори. Особливі слова вдячності висловлюю директору ДП «Виноградівське ЛГ» та всьому колективу підприємства, котрі доклали чимало сил та енергії під час підготовки до свята. Всім хорошого настрою, приємних вражень та мирного неба, – подякував гостям та спонсорам фестивалю голова райради Віталій Любка.

З вітальними словами виступили і делегати з Угорщини. Генеральний консул Генерального консульства Словацької Республіки м. Ужгород Янка Бур’янова подякувала виноградівчанам за те, що вносять в Європу свою щиру та щедру українську душу. А генеральний секретар Союзу українців у Румунії Люба-ІринаГорват вразила виступом українською мовою і на завершення виголосила «Слава Україні!».
У кожному сільському дворі – свої родзинки
Змістовним тематичним виступом концертну програму відкрив Заслужений академічний Закарпатський народний хор України (керівник Наталія Петій-Потапчук). Відтак ведучі свята Золтан Вайда та Ольга Свида запросили на сцену винороба, голову ордена виноробів ім. Яна Капістрана Михайла Поличка та голову дегустаційної комісії Івана Табаку. Зачитавши протокол засідання комісії, Іван Янович зазначив, що цьогоріч для оцінки якості представили 39 сортів, –  такої кількості хороших вин ще на конкурсі не було. Розділили всі взірці на 3 номінації. Та найперше висловили подяку за вагомий внесок у розвиток виноробства краю виноробам Виноградова, Берегова та Мукачева Ірині Бортек, Адальберту Мезеву, Володимиру Ключівському, Адальберту Повліну, Елеку Повліну, Миколі Штефану, Віктору Альохіну, Ласлу Оросі, Ласлу Арпаду, Отіллу Ласло, Василю Розгоні, Олександру Бологу.

Відтак переможців нагородили грамотами і медалями. Так, у номінації «Ізабельні сорти» перше та третє місце отримав Сергій Кус, друге Йосип Буркало. У номінації «Червоні вина» перші три місця розділили між собою Арпад Ласло, Сергій Кус, Ернест Біров. «Білі вина» найкращими були у Михайла Поличка, Іштвана Варги та Олега Ільчина.

Кожен імпровізований сільський двір мав свої родзинки. Так, до прикладу, Теківська сільська рада виставила крашанки та ляльки-мотанки, картини сільського художника Івана Іляша-молодшого – натюрморт із налитими сонцем виноградними гронами та вміло відображеним всім процесом колгоспного винозбирання та виноробства. У Новому селі вироби з дерева представив Микола Деврі, а дівчатка нав’язали оригінальні кольє з бісеру. Вербовець та Чорний Потік, оздобивши своє обійстя домотканими доріжками та старовинними вишивками, пропонували русинські соки Володимира Драгуна. З тематичною фольклорною програмою виступили  учасники художньої самодіяльності біля «Волоського обійстя» (Хижа, Черна, Новоселиця). У Широцьому обійсті вражали 10 сортами домашньої горілки. Своїми особливими стравами й смачним вином пригощали у Егреші-Олешнику, Малій Копані та Фанчикові. Велелюдно було в гостинному обійсті ДП «Виноградівське ЛГ», де пригощали бограчем, підбиваною курицею та шашликами, а також смачним вином різних сортів. А приваблювали гостей куточком лісових мешканців (тут були чучала кабана, косулі, фазана). Для реалізації пропонували декоративні саджанці.

Біля кондитерської лавки студентів Виноградівського державного коледжу МДУ за смачними тістечками вистроїлася черга. Проте торгували студенти і чудовими виробами із шкіри, в’язаними спицями і крючком кофтинами, Евеліна Дубляк реалізовувала вишивані бісером картини, а також ознайомлювали із спеціальностями коледжу, представивши тематичні столи. Було розгорнуто і бібліо-містечко Виноградівської ЦБС, виставку робіт юннатів ЕНЦУМу.
Навіть дощ не розігнав людей, що прагнули свята, вина і видовищ. Усі мали змогу оглянути виставку-продаж вина, народних промислів, спробувати свої сили у майстер-класах з бондарства і ткацтва, спробувати успіх у конкурсах й лотереях. Малеча облюбувала дитяче містечко та атракціони, катання на конях, також їх тут розважали професійні аніматори. Всі бажаючі мали змогу увічнити приємні миттєвості біля тематичної фото-зони.
Окрім численних виступів, публіка найбільше шаленіла від співу народного голосу країни Івана Пилипця та відомого Виноградівського гурту «Чаламада». І завершилися урочистості видовищнішою новинкою –  феєричним фаєр-шоу на площі Миру.  
Наталія Кобаль