icon clock14.01.2022
icon eye54
Культура Фото

Вистава тривала 25 хвилин, але приємно подивувала глядачів новизною свого втілення

… Серед темної ночі

Дивне світло б’є в очі –

Ясна зоря засвітила,

Де дитятко породила, Марія.

(рядки з Різдвяної колядки)

 

Від Виноградівського зразкового аматорського театру ляльок Театр-студія «YVS Art» отримала запрошення. Передріздвяна вистава «Вертеп» проходила в актовій залі на третьому поверсі Виноградівського відділу культури. На 13-ту годину  сюди почались сходитись запрошені батьки учасників дійства, вчителі, знайомі, однокласники. Зручно вмостившись в крісла, в очікуванні дива, всі уважно знайомились з буклетом, який отримали разом з маскою від ковіду.

У думках перебирала поняття про вертеп. Це – різновид українського лялькового театру. Складається з трьох ярусів: верхнього (уособлює: небесний вимір), середнього (земний простір) і нижнього (підземний світ)… За роздумами незчулася як у залі погасили світло. З темряви прожектори вирвали трьохярусний вертеп. Нечутно розчинилися його двері. Під заворожуючу різдвяну мелодію колядки «Тиха ніч», з двох боків, у народному строї, почали рухатися двоє дівчат. У руках несли запалені свічки пам’яті…

Різдвяна мелодія посилилась, заповнила всю залу. У середній частині вертепу – стаяєнка. У ній – Свята родина з новонародженим немовлям – Ісусом, що лежить у яслах на сіні. Ніхто й ніколи, ні на небі, ні на землі до кінця не осягне цієї таїни, як Син Божий, будучи Богом всюди сущим, вмістився в лоні дівичому і прийнявши людське тіло, прийшов у цей суєтний земний світ, як Людина. Він не переставав бути істинним Богом і Господом нашим, який наважився визволити нас від гріха, відродити благодаттю водохрещення, усиновити, дарувати кожному Духа Святого, примирити людство з Богом, а згодом відкрити усім нам дорогу до небесного Єрусалиму. В цьому і був закладений план, задум і намір Божого спасіння людства.

За причиненого Адамом та Євою гріха, зірваного і надкушеного яблука із забороненого Богом дерева Добра і Зла, прокляття увійшло в цей світ. Непослух і гординя двох привела до гріха, що позбавив людину вічного блаженства жити у раю, влився в людське серце і заполонив увесь світ. Вже тоді Бог задумав святою Назаретську скинію. За цим планом, задумом і наміром у Діви Марії, яка зачала від Духа Святого та даного їй на підмогу Йосифа Обручника, народиться Ісус Христос, який стане нашим Спасителем. Він прийде у цей світ, поселиться серед людей, виросте і змужніє, сприйме повадки простих людей, а коли досягне 30-ти річного віку,  проявиться і навчатиме людей істинної християнської віри, закладе підвалини Божого дому, допомагатиме людям проявами свого зцілення, милосердя і доброти, вирівнюватиме стежки їхнього серця і життя, ділитиметься мудрістю і бажанням примирити людину з Богом.

У країні виноробства, першим дивом стало те, що гостям забракло вина на весіллі у Канні Галілейській. Нам не відомі імена нареченого та нареченої. Але на прохання Діви Марії, Ісус попросив шість глеків по 100 літрів. Відром по 15 літрів слуга мав принести і влити сорок відер води, щоб глек наповнити вщент. Реакція весільного старости, який сказав: «Нам потрібне вино, а не вода» була вражаючою, коли він скуштував перетворену Ісусом воду у вино, яке виявилося значно кращим, аніж випите гостями раніше.

У верхнім ярусі вертепу теж суматоха: зірниця на небі сповістила пастухам та волхвам про народження Богодитяти. Про нього заздалегідь пророкувати і проповідували біблійні пророки. Із ладаном, золотом, миром та кадилом стали волхви збиратися в неближню дорогу, щоб малому Ісусу уклонитися першими.

В нижньому ярусі царю Іроду (Дарина Хацинюк) сповістили про народження предвічного Бога – Ісуса Христа. У гніві, що втратить владу і свій престол, той дає грізний наказ Воїну (Мар’яна Блажин) вбивати всіх новонароджених хлопчиків-малят віком до 2-х років. Щоб і сліду Ісусового на землі не зосталося. Оплакує Рахіль смерть невинно убитих 14 тисяч малят… Свята родина – Пречиста Діва та Йосиф Обручник захистили Ісусове життя втечею на віслюку  до Єгипту…

У середньому ярусі вже розгортаються світські події: проходять козак, шляхтич, циган та єврей, інші персонажі зі своїми роздумами, враженнями, усвідомленнями цієї, заздалегідь передбаченої біблійної події, яка торкнулася і наших часів. Слухаєш сповідь заробітчанина (Максим Маді), гадання циганки (Естер Кравцова), початку війна на сході, появи збудників нових, невідомих людству хвороб, поширення по світу коронавірусу, передбачення медиків, які проникли у таємниці ДНК. Прив’язка до цих подій підсилилася співом щедрувальників, які колядують на мовах усіх меншин, що проживають у нашому краї. Колядки звучать на українській, угорській, словацькій, чеській та русинській, на мові іврит. Всі актори побажали присутнім у залі гостям і глядачам: щасливо проживати, горя, нужди, смутку, тривог, бід, хвилювань, розлук ніколи не знати, а теплом своєї душі всіх відчутно зігрівати і добра та радості щиро всім щодня бажати.

Вистава тривала 25 хвилин. Час – не великий, але передували йому велика клопітка робота сімейного мистецького підряду: керівника театру – Наталія Югас, режисера – Василя Югаса та художника-постановника – Вікторії Югас. Вони згуртували дитячий колектив, розробили змістовний сценарій, продумали хід вистави, наче по лабіринту життя провели нас через віки, відобразили історичну правдивість біблійних подій,  здійснили сценічне  їх втілення. Вони вдало підібрали костюми для дійових осіб, які відповідали стилям епох, що людство пройшло від часів народження Ісуса до сьогоднішніх днів. Чекатимемо нових постановок цього аматорського театру ляльок, який приємно потішив нас бажанням донести до людей таланти молодих і показав, що для виконавської майстерності і видумки акторів не має ніяких меж.

Марія Конкіна