icon clock25.04.2019
icon eye29
Політика Фото

Виноградівщина обирала Президента

За демократичністю стежили спостерігачі з Канади та Албанії
Усі 65 дільниць нашого району відкрилися і закрилися вчасно. На дільниці № 210134, що по вулиці Комунальній,4 у Виноградові, першими, як і в першому турі 31 березня, прийшли голосувати батько з сином Роман та Дмитро Бучинські. Тут загальна кількість виборців становить 1727 чоловік. Станом на 10.00 год. своє волевиявлення продемонстрували 106 чоловік, а на 14-у год. – 520. Станом на 20.00 свої голоси за Президента України віддали 882 виборців. До 7 стареньких та лежачих хворих скриньку для голосування принесли додому. А от 86-річний Герман Розентал прийшов на дільницю сам. Ця знана у Виноградові людина ніколи не пропускає жодні вибори, адже добре знає з власного життєвого досвіду, наскільки важливо зробити мудрий вибір. Зазначимо, що Герман Зельманович народився і виріс у багатодітній єврейській сім’ї , яка зазнала поневірянь та репресій за радянських часів.
За підрахунками результатів виборів, тут лідирує Володимир Зеленський, біля прізвища якого на виборчому бюлетені відмітки поставили 716 виборців, у той час як за Петра Порошенка – всього 135. 31 бюлетень виявився не дійсним – люди просто викреслили обох кандидатів в Президенти. А от один виборець після отримання бюлетеню, демонстративно розірвав його перед членами комісії, таким чином показавши своє невдоволення обома кандидатами. За демократичністю виборів на цій дільниці стежили спостерігачі з Канади та Албанії.
Голосували переважно
літні люди
У Виноградові на виборчій дільниці 210129, що розміщено у ЗОШ №1 загальна кількість виборців – 2299. За словами члена ДВК Івана Тупиці, станом на 17.30 тут проголосувало 914 чоловік: «Найбільша активність у нас спостерігалася до обіду, а от у другій половині дня трохи відстаємо. Багато людей приходили голосувати з вербою. Було багато літніх людей, котрі приходили на дільницю як самі, так і в супроводі родичів. Двоє виборців прийшли на дільницю на милицях, а от молодих людей, що голосували вперше, не було. Першими ж вкинули бюлетені в урни для голосування голова ДВК Світлана Каюк та 79-річна член ДВК Поліна Ковач – голова громадської організації «Діти війни».
Голосувати йшли після богослужіння з освяченою вербою
У селі Великі Ком’яти три виборчі дільниці. На центральній і найбільшій №210078, що традиційно «прописалася» в адмінбудинку сільської ради, першим прийшов голосувати Іван Онисько. У числі «ранкових» виборців був і 89-річний старожил Михайло Мотрунич, котрий сам прийшов на дільницю, аби проголосувати за краще майбутнє своїх дітей, онуків та правнуків. Свій громадянський обов’язок виконали і 19-річні Катерина Алексик та Михайло Мейгеш, котрі голосували вперше.
Найбільший сплеск виборців на всіх трьох дільницях у Великих Ком’ятах спостерігався після закінчення у церквах богослужінь. Приходили голосувати у гарному святковому настрої і з гілками освяченої верби. Так, 81-річна Єлизавета Демчик, перед тим, як взяти бюлетень для голосування, привітала всіх членів комісії з світлим празником Входу Господнього в Єрусалим і кожному поділила дори з храму та по маленькій гілочці освяченої верби. До слова, у пані Єлизавети серед членів цієї комісії цілий сімейний підряд – дві дочки Марія Алексик та Ганна Сайко, і дві внучки – Роксолана Алексик та Марія Вароді.
За словами голови комісії Тетяни Левдар, вони видали членам комісій 2448 бюлетенів. П’ятеро стареньких та лежачих хворих голосували вдома: «Станом на 20. 00 у скриньки кинули 836 бюлетенів. Під час першого туру явка виборців була трохи кращою, адже проголосували 901 чоловік, п’ятеро з котрих – вдома. Сьогодні ж люди йшли в церкву, потім – на кладовище на могили померлих родичів, тому й маємо нижчу явку виборців. Пік активності все ж був після обіду. Люди з церков йшли прямо на дільниці – спочатку греко-католики, потім православні та християни-євангелісти. Тішить, що багато голосувало молоді, приходили сім’ями з діточками», – розповіла Тетяна Іванівна.
За дві хвилини до закриття дільниці прибіг виконати свій громадянський обов’язок пенсіонер Іван Порташ.
За 3 хвилини до закриття виборчої дільниці №210079, що в Завадці, прийшов по бюлетень і Василь Гербик. Слід зазначити, що саме на цій дільниці завжди були і є найактивніші виборці – із 715 проголосували 416. Першим проголосував пенсіонер Олександр Мотрунич, котрий прийшов на дільницю за 10 хвилин до її відкриття, тож довелося трохи зачекати. Четверо чоловік тут голосувало на дому. Загалом, серед виборців було багато як молоді, так і літніх людей. Двоє пенсіонерів – Іван Шаркаді та Марія Морзанич, прийшли на дільницю, спираючись на ціпок.
На Малих Ком’я-тах (виборча дільниця №210080) із 1716 виборців своє волевиявлення продемонстрували тільки 566 чоловік, 5 з котрих голосували вдома. Першим на дільницю прийшов Святослав Копча. А от в житті обирали Президенту Федір Федьо, Іван Андрашко, Михайло Мелеганич, Марія Шматченко та інші.
Спочатку – вибори,
потім – святковий великодній стіл
Всі жителі Неветленфолу сьогодні святкують Світле Христове Воскресіння, проте виборча дільницю тут відкрилася вчасно і працює вона, як належить. Жителька села, вірниця римо-католицької церкви Сільвія Куриндаш розповіла нам, що пасху в церкві вони освятили ще вчора ввечері, а от сьогодні, після служби Божої, разом з чоловік пішли на дільницю голосувати. Після виборів від новообраного президента жінка чекає великих змін на краще.
У ТВО №73 Володиммир
Зеленський набрав
85, 63% голосів
Географія ТВО №73 охоплює весь Виноградівський, частково Берегівський та Іршавський райони. Так склалося історично, що значна частина населення саме цього дня святкують Великдень. Як повідомили нам в ТВО, саме через це під час формування комісій, тут виникали певні проблеми. В угорськомовних селах люди стверджували, що зранку йтимуть до церкви, а відтак вдома чекатимуть гостей, тому цілу добу на дільниці членами комісій аж ніяк не можуть бути. Їх перекривали бажаючими з інших населених пунктів. Тож всі дільниці у повному складі запрацювали зранку о восьмій годині.
Тішаться омолодженню членів ДВК. Кажуть, що у порівнянні з минулими виборами, молодь стала більш активною і переймається долею Батьківщини. Проте, у молодих членів комісій та голів і секретарів дільниць виникає чимало робочих питань.
Так, станом на 15 годину видано 38451 бюлетень. Це – тільки 26, 40 відсотка. Зранку взагалі в ТВО хвилювалися, що явка буде критично низькою, проте після обіду люди активізувалися.
Незвичний виборець прийшла у Підвиноградові: жінка показала членам комісії паспорт громадянки Росії. Позаяк вона є громадянкою іншої держави, у реєстрі виборців повідомили, що обирати Президента України вона не може.
Було й таке, що членам ДВК, котрі принесли додому хворій людині урну для голосування, не відкривали двері. За офіційними даними, у Виноградівському, частково Берегівському та Іршавському районах проголосували 60053 чоловік. Це – всього 41, 21%. Найнижча явка спостерігалася в угорськомовних селах.
І вже підраховані протоколи з усіх дільниць. Як нам повідомив голова ТВО Томас Дужар, за Володимира Зеленського свої голоси віддали 85,63 % виборців, а от за Петра Порошенка – тільки 11, 78%.
Наталія Кобаль