Виноградів отримав іменний торт від кондитера Віолетти Поп

Любителі кондитерських виробів, напевно, вже мали змогу спробувати іменні смаколики Києва та Ужгорода, Іршави та Хуста. Та й в інших містах є свої власні десерти. А віднедавна молода майстриня кондитерських виробів Віолетта Поп створила чудовий солодкий витвір на основі удосконалених місцевих шитиминь і назвала його на честь свого рідного міста – «Виноградів». Переконана, його поява стала для любителів десертів справжнім приємним сюрпризом і неймовірним вибухом феєрверку смаків.
Віолетта ще з шкільної парти випікає солодкі тістечка на замовлення. Любов до цієї справи їй з дитинства привила мама – кондитер за фахом, з якою разом готували тістечка на різні свята. А вже у випускному класі вона сама почала створювати солодкі витвори, доповнюючи їх цікавими інгредієнтами. Саме у той час нею самотужки був зроблений найбільший весільний торт, вага якого складала 19 кілограмів. Закінчивши школу, Віолетта вступила навчатися на психолога, але улюблену кондитерську справу не покинула. Щоб підвищити свій фаховий рівень, відвідувала курси кондитерів у Києві, які стали в нагоді. Вона захоплювалася витворами-десертами умілих майстрів, зокрема кондитера Іри, з якою рік пропрацювала за кордоном у Чехії. Мала дві мрії – відкрити власну кондитерську та створити іменний торт для свого рідного міста. Планувалося його презентувати минулого року 28 серпня на День народження Виноградова, але карантин вніс свої корективи і лише нещодавно в березні смачний десерт став доступним для ласунів.
Рік тому, разом із чоловіком Валентином вони спочатку втілили першу мрію і відкрили кондитерську «VV Cake Pops» (Валентин і Віолетта Поп) навпроти поліклініки, яка одразу припала до душі виноградівцям. А відтак розпочалися творчі експерименти над створенням торта «Виноградів». За її словами, хотілося, аби цей десерт передавав давні традиції саме виноградівських стародавніх шитиминь і запашного леквару, який зазвичай їх доповнював.
«Щоб створити тортик міста, я читала історію виноградівських шитиминь, шукала в інтернеті та різноманітних виданнях рецепти випічки Старого Севлюша та Угочі. З’ясувалося, що найпопулярнішим у нашому місті було тістечко «Добош» – з кремом із сметани та волоським горіхом. Тому ми взяли за основу цей горіх (до слова, з ним теж доводиться попрацювати, бо треба очистити від шкірки, яка в коржах гірчила і псувала смак), а сметанковий крем замінили на сучасніший – крем-сир, – розповіла авторка десерту. – Спочатку планувалося два бісквітні коржі – горіховий та маковий, але всім відомо, що символом нашого міста є виноград, тому ми додали ще моркв’яний бісквіт із родзинками, що удосконалив смак торта, який асоціюється зі смаками нашого рідного краю. Адже родзинки – це і є виноград. А ще обов’язково хотілося в цьому десерті використовувати лише натуральні складники, аби він був без консервантів та барвників».
Виноградівські шитимині включали леквар (повидло). Віолетта осучаснила його – створила кулі (дуже популярний в кондитерській сфері соус, має французьке походження. Це однорідне ягідне або фруктове пюре, загущене за допомогою агар-агару або желатину, має дуже насичений смак. «Позаяк виноград після термічної обробки втрачає смакові властивості, я вирішила використовувати ожиновий, адже відомо, що ця ягода в наших краях також дуже популярна і смачна у випічці. Крім того, інгредієнти підібрані так, щоб торт повністю заморожувався, що дасть можливість для його транспортування», – каже вона.
Загалом над тортом «Виноградів» працювала вся родина – Віолетта вигадувала смаки, мама розробляла дизайн, а чоловік – слоґани, до прикладу, на коробці буде напис: «Відчуй смак рідного краю». Робота над тортом триває ще й досі – удосконалюється смак, очікують на оригінальну упаковку та документи ДСТУ.
Після своєї появи торт «Виноградів» одразу зацікавив відвідувачів кондитерської. Як каже Віолетта, всі, хто його замовляв, залишилися враженими його смаком. Планується, що тортик важитиме трохи більше кілограма і ціна його також буде прийнятною для покупців. Також його шматочок можна спочатку спробувати в кондитерській «VV Cake Pops», а вже потім зробити замовлення.
«Нас дуже тішить те, що ті, хто вже спробував тортик «Виноградів», задоволені його смаком, кажуть, що він дуже легкий і має приємну ожинову кислу нотку. Вони наголошують, що наш десерт насправді передає смак рідного краю. Це найвагоміша відзнака нашій роботі. Ми й надалі плануємо розвиватися в кондитерській справі, маємо надзвичайно багато ідей, які втілюватимемо в життя і радувати наших клієнтів своїми особливими десертами», – каже Віолетта Поп.
Любов ТОКАЧ