icon clock19.05.2022
icon eye92
Фото Цікаве

Відвантажено понад 800 тонн гуманітарної допомоги

Останнім часом народний депутат України Андрій Жупанин, який народився і зріс у Виноградові, на своїй сторінці у facebook досить часто викладає фото-звіти волонтерської діяльності. Тож ми не могли оминути увагою діяльність гуманітарного штабу президентської політсили «Слуга народу» у нашому місті. Зазначимо, що А. Жупанин є головою підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. У 2021 році Андрієм Вікторовичем було створено власний проект «Енергія Змін», у якому розповідає населенню важливі речі про енергетику простими словами. Було відзнято 13 сюжетів у різних точках України, переглянути їх можна за посиланням – https://www.youtube.com/channel/UCQ-Dp_aKB-gBZSowzvSkOEA/videos.

За словами волонтерів, гуманітарний штаб у місті Виноградові розпочав свою роботу у перший тиждень війни. Організовано його за підтримки народних депутатів України Андрія Жупанина та Роксолани Підласої. Було знайдено складські приміщення на території міста, а також транспортні засоби, які доставляють гуманітарну допомогу з різних країн Європи до нашого складу. Роботу штабу забезпечують помічники нардепа Андрія Жупанина – Ілля Полулях та Аліна Падалка, менеджер проектів VoxUkraine – Юлія Мінчева та понад 40 волонтерів. До надання допомоги було залучено представників таких країн, як Румунія, Словаччина, Португалія, Італія, Німеччина, Австрія, Нідерланди, Швейцарія, Польща, Угорщина, США, Данія.
– Ми надаємо допомогу вимушено переміщеним особам, котрі зараз проживають у Виноградові, центрам, які розміщують переселенців в усіх областях України, а також військовослужбовцям, які знаходять як в зонах бойових дій, так і на місцях. Нами відвантажено понад 800 тонн гуманітарної допомоги для переселенців у таких областях України, як Донецька, Луганська, Харківська, Запорізька, Дніпропетровська, Харківська, Сумська, Чернігівська, Київська та м. Київ, Херсонська, Полтавська, Кіровоградська, Закарпатська, Одеська, Львівська, Хмельницька, Житомирська, Вінницька, Миколаївська, Тернопільська. Це – продукти харчування, засоби гігієни, побутова хімія, медикаменти, дитяче харчування, дорослі та дитячі підгузники, одяг, ковдри, подушки, постільна білизна, інвалідні візки, дитячі коляски, іграшки, матраци, посуд. Для військовослужбовців було закуплено та передано на передову 5 автомобілів, тепловізори, бронежилети, рації, військову форму, рюкзаки, термобілизну, термоси, – сказав Андрій Жупанин.


Також ми попросили народного депутат надати експертну оцінку військової та соціально-економічної ситуації в Україні:
– Йде війна. Військове керівництво України робить все можливе і неможливе у протистоянні з країною, яка десятки років вливала сотні мільярдів доларів у свій військово-промисловий комплекс. Завдяки героїзму українських військових та мудрості військового командування, ми не тільки стримуємо російський наступ, а і контратакуємо на різних ділянках фронту. Ця війна виснажує ресурси як України, так і росії, але різниця в тому, що нам допомагає майже весь світ, а проти росії вводяться все нові і нові економічні санкції, – каже Андрій Вікторович. – Вій-на продовжує руйнувати українську інфраструктуру, різко скоротилась кількість робочих місць, багато людей залишились без житла та без грошей. Керівництво держави продовжує вводити соціальні програми допомоги для населення та бізнесу. Треба бути реалістами і визнати, що будь-яка війна – це трагедія, що суттєво погіршує соціально-економічну ситуацію в країні. І Україна не є винятком. Проте завдяки ціленаправленим діям українського Уряду та гуманітарній допомозі від інших країн соціально-економічну кризу вдається ефективно стримувати.


На запитання щодо післявоєнних перспектив та труднощів, народний депутат відповів: «Буде складно, адже суттєве падіння економіки та зростання безробіття та соціальні проблеми, що з ними пов’язані, є неминучими. Проте, після закінчення війни, завдяки економічним програмам з відбудови та розвитку, що будуть фінансуватись європейськими країнами та США, ми станемо свідками інфраструктурної відбудови нашої країни. Ми всі бачили програму великого будівництва в Україні – я думаю, що ми побачимо програми у сотні разів більші за обсягом фінансування та за масштабами будівництва. Думаю, що в Україні буде реалізовуватись аналог плану Маршала (програми економічної допомоги європейським державам після ІІ Світової війни) і після 5-10 років тяжкої відбудови ми побачимо зовсім іншу, економічно потужнішу Україну.


І на завершення нашої розмови Андрій Вікторович озвучив свої побажання для всіх українців: «В першу чергу я бажаю, щоб ця війна щонайшвидше закінчилась перемогою України. Я хочу, щоб військові повернулись додому живими та здоровими та обійняли своїх рідних і близьких. Я хочу, щоб люди, котрі були вимушені переїхати або виїхати за кордон, змогли повернутись до своїх домівок».

Наталія КОБАЛЬ