icon clock15.04.2021
icon eye25
Фото Цікаве

ВІДСВЯТКУВАЛИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РОМІВ

Міжнародний день ромів святкують 8 квітня кожного року. Минулого тижня за ініціативи громадської організації «Романо-дром» під керівництвом Ласло Дюрі роми з села Великі Ком’яти біля річки Боржава традиційно відсвяткували цю важливу дату. З нагоди його відзначення на наші запитання відповів організатор святкування Ласло Дюрі:
– Ласло Ласловичу, розкажіть про це свято?
– Ми маємо свій прапор, гімн, мову, літературу, навіть свято, але історичної Батьківщини не маємо (наша Батьківщина та, де ми народилися і живемо). Міжнародне свято ромського народу було встановлено на четвертому Всесвітньому конгресі ромів, який проходив у Польші 1990 року. Мета цього свята – підкреслити єдність усіх ромів, які живуть у різних країнах світу, привернути увагу до ромської самобутньої культури.
Поясніть, будь ласка, що Ви розумієте під словом об’єднання?
– Роми належать до різних етнічних груп, наприклад, виважені словацькі роми, темпераментні угорські, традиційно налаштовані румунські. Це свято всіх нас об’єднує. Адже «розкидані» ми по цілому світу.
Як проходило святкування Міжнародного дня ромів?
– Святковою ходою ми пішли до річки Боржава, традиційно кинули в річку квіти, вшанували хвилиною мовчання пам’ять ромів, які загинули від фашистських переслідувань і геноциду. Потім накрили стіл просто неба, слухали ромські пісні, танцювали і веселилися.
Усім відомо, що роми – дуже талановиті музики. А чи була жива музика на цьогорічному святі?
– Раніше кожен малий хлопчик вчився грати на музичному інструменті в батька, а кожна дівчинка мала навчитися в матері танцювати і співати. Без живої музики роми не святкували весілля, сватання, хрестини, навіть похорон супроводили музиканти. Але зараз хлопці не цікавляться музичними інструментами, дівчата не захоплюються танцювальним мистецтвом і співом. Ми ввімкнули музику в ґаджетах. Оскільки святкування відбувалося під час карантину, ми тримали дистанцію і були в масках.

Микола Бурмек-Дюрі, с. Великі Ком’яти

*   *   *

Від редакції: У середу до нас завітав Ласло Дюрі, аби поділитися приємною новиною. Громадська організація «Виноградівське районне ромське культурно-просвітницьке товариство «Романо-дром» виграло державний німецький грант і підписало договір про співпрацю з фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє». «Завдяки грантовим коштам, роми Виноградівщини, котрі пережили голокост, отримуватимуть допомогу. Їх у селах Великі Ком’яти, Шаланки, Чорнотисів, Велика Паладь, Пийтерфолво, Хижа та ін. проживає 30 чоловік. Діє гранд з 2 квітня цього року по 2 квітня 2022 року. За грантові кошти ми маємо змогу виділити хворим, що за станом здоров’я потрапили у лікарню, по 1 тис. грн. на лікування, закупити дрова для обігріву житла, раз у 3 місяці закупити продукти на 400-500 грн. та виділити кошти на ряд інших побутових потреб. Для їх отримання роми мають звернутися до нашого офісу і написати відповідну заяву. Прийомні дні у мене у вівторок та четвер з 9 до 13 години по вул. Миру, 64. Тепер плануємо закупити великодні кошики усім 30 ромам, що пережили голокост», – каже Ласло Дюрі.