icon clock01.09.2022
icon eye225
Фото Цікаве

Відбувся культурно-мистецький проєкт «Жива спадщина»

З метою збереження нематеріальної культурної спадщини Закарпаття, просування туристичного потенціалу регіону та підтримки майстрів народних художніх промислів у неділю, 28 серпня, за ініціативи КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» відбувся культурно-мистецький проєкт «Жива спадщина». Захід проходив у Закарпатському музеї народної архітектури і побуту. 12 територіальних громад нашого краю презентували народні ремесла, традиційну їжу та предмети побуту.


Розпочали захід із невеличкої служби за померлими українцями внаслідок російської агресії та спільної молитви. Після молебню провели урочисте відкриття – з вітальним словом виступили заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк та голова Закарпатської облради Володимир Чубірко.
На дійстві можна було скуштувати гуцульську бриндзю, колочавську ріплянку, чернянську начанку, сливовий леквар, мед, продегустувати новоселицьку слив’янку і не тільки.


Також у рамках презентації співочої спадщини виступили фольклорні колективи з традиційними обрядами, танцями та піснями краю.
Під час заходу тривав збір коштів на підтримку Збройних Сил України.
У культурно-мистецькому проєкті «Жива спадщина» взяла активну участь Королівська селищна рада. На заході було представлено 4 елементи нематеріальної культурної спадщини гроипди: «Художнє ткацтво с. Черна», «Новоселицька слив’янка», «Чернянська начанка», «Традиції весільного обряду с. Хижа».


Представники Королівської громади продемонстрували гостям проєкту колоритну та самобутню культуру, а також презентували гастрономію своєї місцевості. Гості заходу мали змогу скуштувати локальні страви та напої, як то неперевершена начанка і смачні голубці, добра слив’янка та настоянками з неї, а ще насолодитись виступами фолькльорних колективів «Хижанські візерунки» (с. Хижа) та «Молоді волохи» (с. Новоселиця).
Народні звичаї та традиції, а також гастрономія– це те, що визначає унікальність та неповторність кожної громади, чим пишаємось та з чим себе ідентифікуємо, а такі події активно сприяють їх збереженню та примноженню.