icon clock16.12.2021
icon eye49
Фото Цікаве

Видача дозволів на працевлаштування в Україні іноземних громадян

Українське трудове законодавство встановлює імперативне правило, що дозволяє іноземним громадянам або особам без громадянства працювати в Україні лише за умови отримання дозволу на працевлаштування. В свою чергу дозвіл на працевлаштування є підставою для отримання відповідного типу української візи та посвідки на тимчасове проживання в Україні, що діє протягом періоду дії дозволу на працевлаштування.
Перше, що потрібно відзначити, це те, що саме роботодавець має подати заяву на отримання дозволу на працевлаштування, а не іноземний громадянин. Дозвіл на працевлаштування видається конкретній особі для певної посади і не може бути переданий третій особі.
Таким чином, дозвіл на працевлаштування в Україні має обмежену дію (він не надає необмеженого доступу до українського ринку праці) і прив’язаний до конкретного роботодавця.
Дозвіл на працевлаштування в Україні не потрібно отримувати:
– іноземним громадянам або особам без громадянства, які мають посвідку на постійне проживання в Україні;
– працівникам іноземних представництв в Україні;
– у випадку участі іноземних громадян або осіб без громадянства у реалізації проекту міжнародної технічної допомоги в Україні;
– в інших випадках, передбачених українським законодавством.
Законодавство України передбачає накладення досить значних штрафів на українського роботодавця, якщо він працевлаштовує або допускає іноземця до роботи без отримання дозволу на працевлаштування.
Так, у разі застосування роботодавцем праці іноземця без дозволу на працевлаштування на такого роботодавця (юридичну особу або фізичну особу-підприємця) накладається штраф у розмірі, що становить 120 000 грн. (приблизно 4 250 доларів США). У випадку застосування роботодавцем праці іноземця на інших умовах, ніж ті, що передбачені дозволом на працевлаштування, або у випадку застосування праці ноземця іншим роботодавцем, накладається штраф у розмірі 60 000 грн. (приблизно 2125 доларів США).
На посадових осіб підприємства (директора підприємства) за допуск до роботи іноземця без отримання дозволу на працевлаштування в Україні накладається штраф у розмірі від 8 500 до 17 000 грн (приблизно від 600 до 1200 доларів США).
Для отримання консультації та вищевказаного дозволу роботодавцям пропонуємо звертатись до Виноградівської районної філії Закарпатського обласного центру зайнятості (м. Виноградів, вул. Вакарова, 18), або до Закарпатського обласного центру зайнятості (м. Ужгород, вул. Новака, 45).

Маріанна Попп,
начальник відділу взаємодії з роботодавцями Виноградівської районної філії ЗОЦЗ