icon clock01.04.2021
icon eye58
Культура Фото

«Великодні мотиви» – рукотворна краса і вишуканість

У Виноградівському історичному музеї цими днями відкрилася виставка вишивок, ткацтва та писанки. Свої вишукані роботи на експозицію представила самодіяльна майстриня, городянка Марія Бідзіля. Тут і майстерно виткані вироби та неймовірної краси вишивані серветки, скатерті, рушники – домашні, весільні та великодні, а ще традиційні виноградівські писанки. Адже Великдень для кожної людини – це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво.
«Наш музей продовжує активно працювати, не зважаючи на жорсткі умови, в які нас ставить пандемія коронавірусу, – зазначила у вступному слові директор Людмила Тороцкезі. – Традиційно, напередодні Великодня, ми проводимо виставки на пасхальну тематику. Тож раді представити широкому загалу нове творче обличчя Виноградівщини – самодіяльну майстриню Марію Бідзілю, котра створила ці високопрофесійні витвори. Вона не лише власноруч вишиває свої роботи, до слова, без жодного вузлика, а й сама вигадує схеми та додаткові елементи, що їх прикрашають, – гачкування, макраме тощо. На виставці представлена тільки частина робіт, присвячена Великодню. Сподіваємося, наша співпраця продовжиться і ми зможемо виставити на огляд й інші роботи майстрині».
Марія Юріївна з дитинства захоплюється рукоділлям. Вона – уродженка Широкого, як кажуть, з молоком матері увібрала в себе традиції рідного краю, які щиро любить, а головне – береже. Завдяки своїй невтомній творчій праці, майстриня вже багато років доносить цю красу до людей. Працювала на Виноградівському консервному заводі технологом. Але рукоділля захоплювало її, можливо навіть більше, ніж основна робота. Каже, що на обідню перерву не ходила, а одразу сідала за шиття. Поміж цим, встигала виховати двох чудових дітей і бути прекрасною господинею.
Про свою творчість Марія Бідзіля може говорити годинами. Адже, за її словами, вона цим живе. Володіє усіма процесами – від вирощування конопель та виготовлення з них ниток, з яких ткала полотно, а відтак вишивала сорочки, рушники, серветки та гардини. Правда, останнім часом полотно вже для вишивки купує у крамницях. У її домашній колекції зберігаються найперші вишивки, створені ще коли була ученицею п’ятого класу. З часом її витвори удосконалювалися, вигадувалися нові візерунки та мотиви, які доповнювалися цікавими елементами. Марія Юріївна створює їх не лише для себе, а залюбки дарує вишивки своїм рідним, знайомим та друзям. Вона зізналася, що ніколи не планувала виставляти свої роботи на огляд широкому загалу. Сталася ця подія завдяки тісному спілкуванню з відомою виноградівською мисткинею – членкинею Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольгою Гал.
Наразі самодіяльна майстриня не може достеменно сказати, скільки робіт створила за свою творчу діяльність. Адже тільки картин нею вишито 26, які, переконана, заслуговують стати ще однією окремою виставкою. Бо, ті, хто бачив їх, особливо картину «Коні», залишаються в неймовірному захваті від її виконання. А на кухні Марії Юріївни не тільки приємно пити чай чи каву з її запашною домашньою випічкою, а й милуватися вишивками, що вдало доповнюють інтер’єр.
Роботи Марії Бідзілі прикрашають не тільки українські оселі, а й милують око закордонних друзів, зокрема в Іспанії, куди довелося поїхати на заробітки. Користувалися попитом її носові хустиночки для наречених, вишиті білим на білому. А загалом іспанці більше полюбляють голубі кольори, напевно, вони нагадують їм море. Марія Юріївна зізналася, що її улюблений колір – ліловий або фіолетовий, але в роботі використовує майже всю кольорову гамму. Найбільше задоволення майстриня отримує, коли вишивка готова, подумки запитуючи себе: «Невже це я зробила?».
Привітати Марію Юріївну з відкриттям виставки прийшли її найближчі друзі та сусіди, а також голова обласного культурно-просвітницького товариства ім. О. Духновича Юрій Продан, директор міського будинку культури Святослав Гал, котрі висловили своє щире захоплення творчістю майстрині, наголошуючи, що вишивка – один з найбільш улюблених різновидів народної творчості, а роботи Марії Бідзілі – це її особистий світ неповторної краси, вишуканості і фантазії, збережених звичаїв рідного краю та свого коріння.
Виставка «Великодні мотиви» діятиме у музеї протягом місяця. Запрошуємо всіх відвідати і насолодитися шедеврами рукотворної краси.
Любов ТОКАЧ