icon clock11.02.2021
icon eye25
Фото Цікаве

Валентина ДУДКА: «Танці – це наше життя»

Найперше, коли людина чує слово Галактика, в її уяві постає неймовірне космічне утворення з сотень мільярдів зірок. Але є в нашому місті одна особлива «Галактика» – зразковий аматорський колектив сучасного танцю, учасники якого вже два десятиліття дарують глядачам свою творчість. Професійна майстерність ансамблю за ці роки значно виросла: постійно оновлюється репертуар, стали оригінальнішими і яскравішими костюми, а найголовніше – не втрачені злагодженість, єдність та особливий дух цього чудового колективу. Звісно ж, заслуга у цьому, перш за все, засновника та незмінного його керівника Валентини Дудка. Вона не лише досвідчений хореограф-постановник, а й людина, віддана мистецтву танцю, якому охоче навчає своїх вихованців. Не дивно, що особистий, добре пізнаваний стиль та манеру виконання виноградівської «Галактики» підмітив і оцінив свого часу на конкурсі «Кришталеві грона» знаний хореограф Закарпаття, заслужений працівник культури України Іван Іванович Пастеляк, якого, на жаль, вже немає серед нас. Він постійно наголошував, що колективу потрібно їздити за межі області і показувати свої постановки, неодноразово запрошував до Ужгорода, де їх тепло приймали. «Ми двічі брали участь у Всеукраїнському конкурсі, який проходив в Ужгороді, де Іван Іванович був головою журі, і обидва рази привозили додому гран-прі», – з теплотою згадує Валентина.
Тепер виноградівських дівчат знають не лише в нашому краї, а й у багатьох куточках України та Києві, їм аплодували вдячні глядачі закордоння. Шлях до такого успіху був для Валентини Дудки та її підопічних не легким. Але тільки завдяки наполегливій праці та великому бажанню, вони разом прийшли до визнання. Уже змінилося кілька складів танцюристів, але головна відзнака колективу збереглася, завдяки таланту керівника, креативності постановок і високому рівню майстерності його учасників.
Їхніми тренувальними залами спочатку були підвальні приміщення, вулиці та спортивні майданчики. Виступали переважно на шкільних вечорах, брали участь у конкурсі «Алло, ми шукаємо таланти», після якого ще більше дівчат виявили бажання приєднатися до танцівниць-аматорок.
«Наш перший серйозний виступ відбувся під час молодіжної акції на підтримку постраждалим від повені 1998 року з фантастичною композицією «Галактика». Врешті, саме вона потім дала назву колективу. Затим була участь у конкурсі сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона» та співпраця з його засновником Андрієм Грігою, який запросив нас до арт-клубу «Прем’єра». А ще через певний час нам запропонували займатися в міському будинку культури», – розповіла хореограф.
Завдяки тісній співпраці з його нинішнім директором Святославом Галом колектив став пізнаваним. Активну підтримку надає й влада міста через прийняті мистецькі програми. Нині танцювати в «Галактиці» – це не тільки престижно, а й можливість оволодівати сучасною хореографією і повністю віддаватися улюбленому заняттю.
Валентина створює сама усі композиції, вигадує постановку рухів, підбирає музику та костюми. Але під час роботи завжди прислухається до думки своїх підопічних, дозволяючи їм проявляти власну уяву майбутнього танцю. Така злагодженість допомагає в роботі, адже, щоб відшліфувати і синхронно виконувати кожен рух танцюристам годинами доводиться займатися у залі. Чи не тому такі навантаження витримують лише дівчата, а з хлопцями в колективі ніяк не складається. Наразі в «Галактиці» понад 40 учасників і хореограф однаково приділяє увагу як тим, хто давно танцює в колективі, так і початківцям.
«Хореографія – це не просто бути спортивним і вміти виконувати рухи, це великий труд, де одночасно повинні працювати і тіло, і душа, і серце», – каже Валентина Дудка.
Колектив бере активну участь у благодійних концертах, різних мистецьких заходах. Дівчата з «Галактики» завжди гідно представляють наше місто. В їхній скарбничці участь у телевізійних конкурсах «Зірки на сцену», «Підкори сцену», «Dans-клас» та інші, численні відзнаки найвищого ґатунку з міжнародних та всеукраїнських фестивалів-конкурсів, гран-прі Міжнародного фестивалю сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона» та три гран-прі, які колектив завоював у Києві. Вони часто виступають в Ужгороді, Мукачеві, Берегові, Хусті, Міжгір’ї, а щорічні звітні концерти «Галактики» є справжнім святом для нашого міста.
«Крім цього, ми поставили ще й дві новорічні вистави – «Книга Казок» та «Новорічне перезавантаження». У такий спосіб діти можуть себе проявити ще й як актори, впевненіше почуватися на сцені. Активно підтримали мою ідею і батьки, які зіграли головних героїв у наших казках-постановках. Це були Королева, Снігова Королева, Оксана і Вакула, Баба Яга, Казкар і його дружина. До слова, батьки наших учасників завжди всіляко допомагають своїм дітям, розуміючи, що вони займаються не тільки улюбленою, а й корисною справою»,– ділиться керівник.
Нещодавно змінився статус колективу – він став називатися «Зразковим аматорським колективом сучасного танцю». Ще однією приємною новиною є й те, що Комітет сучасної та естрадної хореографії при IAED визнав «Галактику» кращим серед колективів та нагородив її керівника відзнакою «Переможець Акції Людина року 2019», яка проходила у Києві.
«Минулий, 2020 рік, для нас розпочався також дуже вдало. Ми взяли участь одразу в двох проектах. Це був Міжнародний фестиваль у м. Львові, де забрали всі перші місця і додатково отримали диплом за кращий номер. Наступним пунктом став Київ – Бровари та участь у мега-масштабному проекті GIOBAL TALENT – національний талант-проект і одразу результат – золотий фінал 1 місце. Ми не очікували такого успіху. Готувалися, щоб випробувати себе, розуміючи, що змагатися будемо з кращими командами країни, які виступають активно на чемпіонатах не тільки в Україні, а і за кордоном.
В умовах пандемії працювалося важко: і дистанційно, і все літо проведено на сцені амфітеатру в парку Перені на свіжому повітрі. У кінці жовтня нам вдалося взяти участь у чемпіонаті URBAN DANCE PRO CUP LVIV, де мої групи знову впевнено зайняли перше і друге місце, а солісти стали фіналістами і призерами двох других місць. Змагання були запеклими, шалена конкуренція як у солістів, так і у команд. Наразі йде підготовка одразу до двох фестів. На цей раз готуємо до участі наших солістів та чотири групи, від 5 до16 років. Нам є над чим працювати, рухаємося тільки вперед і насолоджуємося тим, чим ми займаємося, адже танці для нас – життя», – підсумувала Валентина Дудка.

Любов ТОКАЧ