icon clock20.04.2017
icon eye29
Фото Цікаве

Урядова програма «Доступні ліки» запрацювала

З початку квітня в українській медицині стартувала програма «Доступні ліки».Ця тема вже давно на слуху. І ось урядова програма запрацювала. То ж хто зможе отримувати безкоштовні ліки і який механізм їх відшкодування? Коментар – начальника відділу охорони здоров’я РДА Лесі КОРОЛЕВИЧ:
– Так, Виноградівський район, як і інші райони області, долучився до урядової програми «Доступні ліки». Відповідно до неї видано міністерський наказ, наказ департаменту охорони здоров’я, а також відділу охорони здоров’я РДА – на рівні району для всіх головних лікарів амбулаторій та первинної ланки міста. Вже проведено всі організаційні заходи, які необхідні для запущення програми «Доступні ліки» в дію. Наразі увесь механізм відпрацьовано і він чітко працює. Тобто, урядова програма – вже в дії.
Відшкодуванню державою підлягає вартість ліків для хворих на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму й цукровий діабет II типу. Повний перелік медикаментів, що входять до програми, можна дізнатися на сайті Міністерства охорони здоров’я України (moz.gov.ua) – там є абсолютно вся база даних. Всі лікарі можуть подивитися, які саме ліки вони мають можливість виписувати пацієнтам у рамках урядової програми. Цей перелік мають також аптеки, які відпускають їх хворим.
Механізм дії урядової програми дуже простий: хворий, який знаходиться на диспансерній групі по вищезгаданих захворюваннях, може звернутися до свого лікуючого сімейного лікаря. Кожен із них має право виписати відповідний рецепт. Єдиний нюанс – при цьому хворий неодмінно повинен повідомити свій ідентифікаційний код та паспортні дані (люди, які з релігійних переконань відмовилися від коду – тільки паспортні дані). Це обов’язкова умова, передбачена Постановою Кабінету міністрів – відшкодування вартості ліків аптекам ми можемо здійснити лише тоді, якщо вони подають нам реєстр, де вказані дані паспорту і код хворого. Вже у всіх сімейних лікарів є номерні рецепти в наявності. Причому виписують вони непатентовану назву діючої речовини ліків і вже безпосередньо пацієнт в аптеці може визначитися – чи він бере собі лікарський засіб, який повністю, стовідсотково відшкодовується державою, чи обирає якийсь інший його аналог, але вже мусить доплатити деяку незначну суму вартості.
Щодо переліку аптек, які відповідно до урядової програми відпускають їх у Виноградові, то це дві аптеки «Хустфарм», які діють на вулицях Франка і Шевченка, а також аптека «D.S», що розташована біля поліклініки, та «0 – 24» ФОП Федько (на цих аптеках є відповідні наліпки з позначкою-логотипом «Доступні ліки»). Проводяться перемовини про те, аби задіяти під цю урядову програму аптеки й по селах, а саме в Королеві, Чорнотисові та Підвиноградові.
Згідно розпорядження губернатора краю Геннадія Москаля, на Виноградівський район на квітень передбачено 158 тисяч гривень на відшкодування вартості ліків (ця сума вже знаходиться на рахунках). Добре, що ця урядова програма введена в дію. Адже хворих, які страждають на вищезгадані захворювання, дійсно багато. Зокрема, майже в кожній родині є люди, які мають гіпертонію. Тим більше, серцево-судинні недуги – на першому місці серед захворювань, що призводять до смертності. Ця програма – хороша підмога хворим людям. До того ж, ще один позитивний нюанс – ліки вони купуватимуть не за чиїмись порадами (бо, мовляв, ті препарати допомогли знайомому чи подрузі), а звертатимуться до лікаря за рецептом, який проведе огляд і призначить відповідне лікування.
Ганна КОБАЛЬ