icon clock23.09.2016
icon eye22
Культура Фото

УРОЧИСТА ПОДІЯ У КАРАЧИНСЬКОМУ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОМУ ЛІЦЕЇ

18 вересня у Карачинському греко-католицькому ліцеї імені єпископа Олександра Стойки відбулася урочиста передача та освячення нової спортивної зали, колегіуму та басейну. На урочистостях побували міністр соціальних ресурсів Угорщини Золтан Болог та заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей. На заході були також присутні представники місцевої влади, релігійних, культурних, громадських організацій та ЗМІ.
Свято розпочалося з богослужіння у Свято-михайлівській церкві села Карачин. Священики Берегівського деканату Мукачівської греко-католицької єпархії разом із владикою Міланом Шашіком, єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії, а також педагоги, співробітники, учні ліцею та їх родичі.
Після завершення служби директор ліцею Віта Мадяр урочисто привітала усіх нових учнів закладу, налаштовуючи їх на активну співпрацю протягом навчального року та побажала усім присутнім плідної праці та наснаги.
Урочисту подію відкрив своїми теплими словами керівник ліцею отець Євген Товт, дякуючи насамперед угорському уряду за підтримку проекту.
«Дуже важливими для Угорщини є такі навчальні заклади. Свідченням цьому є те, що всі роботи по зведенню цих будівель, профінансовані за рахунок угорського дежавного бюджету. Церква являється тим фундаментом, на якому будується майбутнє суспільство. Нашою метою являється підтримка усіх угорськомовних навчальних закладів та педагогів на Закарпатті, незалежно від віросповідань», – сказав у своїй промові Золтан Болог.
Заступник міністра освіти України Павло Хобзей подякував представнику Угорщини за підтримку освітніх закладів в Україні та висловив жаль, що чинне українське законодавство не передбачає можливості фінансування приватних освітніх закладів державою, хоча схожий законопроект уже сформований. Заступник міністра висловив, що на сьогоднішній день суспільством рухають три головні фактори: таланти, технології та толерантність.
Урочисте розрізання стрічки та освячення відбулося о 14-ій годині у новій будівлі закладу, після чого владика Мілан разом із присутніми священиками освятили будівлю.
Перед урочистим прийомом тост оголошували  народний депутат, голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович та отець Іштван Мороші – перший керівник ліцею. Можемо дійсно радіти, що в цей нелегкий час діти у цьому навчальному закладі будуть навчатися у дійсно хороших умовах, – сказав народний депутат. Після цього молитву розпочав  отець Ролланд Певсе, духівник ліцею.
Вл. інф.