icon clock20.12.2022
icon eye44
Культура Фото

У Виноградові відбулася прем’єра дитячої вистави «Коза-Дереза»

Акторами лялькового дійства стали діти не лише Виноградова, але й Києва, Слов’янська, Харкова – Єлизавета Логінова, Марія Бузова, Марія Зінченко, Майя Лемко, Евелін Леньо, Алекс Шімон, Алекс Палько, Злата Пойдак, Анастасія Вереш, Катерина Парамонова, Олександра Шаркадій, Жасмін Левдар, Ганна Гасиджак. Маленьким театралам ледь виповнилося п’ять років, але вони чудово представили персонажів відомої казки. Інсценізацію твору розробив відомий закарпатський письменник Василь Густі.


Режисером-постановником виступила Вікторія Югас. Оригінальна хореографія, дивовижні костюми, виразні ляльки й маски, тіньова анімація – все це також ідеї та розробки молодої режисерки. За доковідних і довоєнних часів її театр (зараз він називається «Виноградівський зразковий аматорський театр ляльок МБК «Театр-студія «YVS Art») добивався стрімкого успіху, отримував перші місця та Гран-прі на міжнародних і всеукраїнських фестивалях. Театр родини Югасів був нагороджений на ІХ відкритому фестивалі дитячих лялькових колективів «Березневі сходинки-2019» (м. Рівне). Колектив почав отримувати запрошення на фестивалі в Грузію, Латвію. Згодом брав участь у ІІІ Всеукраїнському відкритому фестивалі театрального мистецтва аматорських дитячих та молодіжних колективів «Імпреза над Латорицею». Отримав ґран-прі Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячої та юнацької творчості «Pektoral of talents» (2019).


Зараз колектив, яким опікується Віка Югас, налічує 18 дітей молодшої і старшої груп. Цього року до театру влилися нові таланти – діти, які переселилися сюди з територій, де почалася або триває війна.


Вимушена особливість театрального дійства – маленьке приміщення. Воно трохи затісне для всіх бажаючих подивитися виставу. Тому постановку такого високого рівня вдається побачити далеко не всім містянам. Тим більше її не можуть бачити за межами Виноградова. Тому режисерка мріє про більший стаціонарний зал, спеціально обладнану сцену і про перемогу, яка дозволить втілити масштабніші творчі ідеї.
Василь Горват