icon clock24.01.2020
icon eye24
Політика Фото

У Виноградові впроваджено громадський бюджет

Минулого тижня на офіційній сторінці Виноградівської міської ради оприлюднили інформацію про те, що депутати міської ради на засіданні 35-ої сесії прийняли рішення щодо затвердження «Положення про громадський бюджет територіальної громади міста Виноградів». Це – ноу-хау не тільки для міста, а й району в цілому. Тож ми попросили заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Ігора ВАНТЮХА розповісти нашим читачам, що таке «громадський бюджет» і яким чином мешканці міста можуть ним керувати? 
– Перш за все, Ігоре Віталійовичу, проінформуйте, будь-ласка, громаду Виноградова по питанню впровадження громадського бюджету.
– Варто розпочати з того, що в останні роки у громадянському суспільстві зросла соціальна активність людей, котрі мають бажання долучатись до вирішення проблем суспільства. У багатьох громадян виникають ідеї, як вирішити питання покращення благоустрою та інфраструктури міста, провести соціальні, культурно-мистецькі, спортивні заходи тощо. Соціальна активність суспільства вимагає створення дієвих інструментів співпраці та залучення громадськості до вирішення різного роду питань. Одним із засобів залучення громадян до процесу підготовки та прийняття рішення є створення та виконання громадських бюджетів.
Тому, цьогоріч, за ініціативи Виноградівської міської ради та підтримки депутатського корпусу (рішення 35-сесії, сьомого скликання, від 17 січня 2020 року) впроваджено Громадський бюджет територіальної громади Виноградів. Основною метою даного проєкту є надання можливості кожному городянину брати активну участь в життєдіяльності міста через створення проєктів для його покращення. Тут варто зауважити, що бюджет участі – це не одна з програм міської ради, а ключовий циклічний процес органу місцевого самоврядування громади, адже саме циклічний і повторюваний характер – одна з головних умов громадського бюджетування.
– Які саме проєкти можна подавати, терміни їхньої подачі та хто може стати автором проєкту Громадського бюджету?
– Подавати можна проєкти, які сприятимуть соціально-економічному, культурному і просторовому розвитку міста та безпосередньо поліпшать комфорт проживання мешканців Виноградова. Термін подачі проєктів на 2020 рік у період з 1 по 31 березня включно, на наступні роки – із 1 по 30 листопада, року, який передує реалізації проектів. Загальний обсяг громадського бюджету територіальної громади міста на 2020 рік складає 600 тис. грн.
Всі проєкти поділені на дві категорії: малі (фінансування до 100 тис. грн., великі – фінансування до 500 тис. грн.). Автором проєкту може бути громадянин України, який досяг 18-річного віку та проживає на території міста Виноградів. Один автор може подати тільки один проєкт, зібравши необхідну кількість підписів на підтримку своєї ініціативи (малі проєкти – 25 голосів; великі проекти – 50 голосів). Після цього проєкт повинен отримати позитивну оцінку спеціально створеної координаційної ради при міській раді. Далі – проведення голосування, проєкти, які отримають найбільшу кількість голосів жителів міста будуть реалізовані за кошти Громадського бюджету територіальної громади міста Виноградів.
Із детальними вимогами до подання проектів, в тому числі формами їхнього подання, кожен громадянин може ознайомитися на сайті Виноградівської міської ради у розділі «Громадський бюджет».
– Як саме проходитиме голосування за подані проєкти?
– Голосування проходитиме шляхом заповнення бланку для голосування в паперовому вигляді у приміщенні адмінбудівлі міської ради, а також в електронному вигляді (на порталі системи громадських ініціатив – https://vynogradiv-budget.e-dem.in.ua/#/. Встановлення підсумків голосування відбувається на відкритому засіданні Координаційної ради та передбачає підрахунок голосів, відданих у електронному вигляді та письмових бюлетенях за проєкти, фінансування яких здійснюватиметься за рахунок громадського бюджету, а також оприлюднення цих результатів на офіційному сайті Виноградівської міської ради.
– І наостанок, Ігоре Віталійовичу, поділіться з нашими читачами власними очікуваннями від реалізації Громадського бюджету територіальної громади міста Виноградів.
– По-перше – це, безперечно, розвиток міста Виноградів, покращення якості життя у місті. По-друге – це надання можливості громадянам міста брати участь в управлінні державними справами. По-третє – це забезпечення розвитку взаємовідносин між громадськістю та місцевою владою. Адже, всім відомо, що досягти позитивного результату, а в даному випадку – розвитку рідного міста, можливо тільки спільними зусиллями. Саме спів-праці влади і громади й очікуємо.
Розмовляла Наталія Кобаль