icon clock27.04.2017
icon eye29
Культура Фото

У Виноградові відзначили річницю з дня народження Олександра Духновича

Це святкове дійство неабияк прикрасили рожеві бутони сакур, що, немов вишитий барвистий рушник, оповили центр Виноградова.
Урочистості розпочалися біля постаменту будителю карпатських русинів покладанням корзин квітів, у якому взяли участь представники влади, громадськості та молоді Виноградова. Затим святкування перемістилося до міського будинку культури. Його вдало доповнила книжкова виставка «Русини – історія, культура, традиції», яку підготували працівники районної книгозбірні.
Відкрив творчу зустріч директор будинку культури і ведучий заходу Святослав Гал, котрий підготував особливе привітання усім присутнім – файну русинську співаночку під супровід старовинного інструменту дримби.  
– Я дуже радий, що в залі зібралося стільки челяді відзначити 214-ту річницю з дня народження нашого будителя Олександра Духновича і щиро вітаю всіх з цієї нагоди, – сказав голова Закарпатського обласного культурно-просвітницького товариства імені О. Духновича Юрій Продан. – Насамперед, хочу  висловити велику подяку громадському благодійному фонду  «Виноградів» та приватному підприємцю Артуру Івашку за здійснення благоустрою біля пам’ятника Олександру Духновичу у нашому місті. Головними на сцені нашої творчої зустрічі будуть поети, музиканти та співаки, які шанують і бережуть віковічні звичаї та традиції своїх предків і, впевнений, своїм талантом додадуть файного й доброго настрою.
Справді, присутні у залі стали учасниками прекрасного дійства, в якому виступили як відомі русинські поети та музиканти, так і початківці, серед яких чимало молоді. Тут були автори з Виноградівщини, Іршавщини, Свалявщини, Хустщини, Ужгородщини та Мукачівщини. Найперше порадували публіку наші маститі автори – своєрідний дует Михайло Чухран та Юрій Мельник, котрі дотепним гумором аж до сліз, як кажуть «розігріли глядачів». Своїми поезіями та вдалим русинським словом порадували Михайло Чикивдя, Василь Матола, вірші Сергія Тудовшія читали Василь Січ та Юрій Мадай. Особливого колориту святковому дійству додали виступи нашого виноградівського гурту «Чаламада», русинського барда Сергія Савчука та етно-співачки Мирослави Копинець, котра своїм виконанням автентичної співанки ніби заворожила присутніх. А «Пісню про Виноградів» у їхньому дуеті з Йосипом Чуприком підспівував увесь зал.
Любов ТОКАЧ