icon clock24.03.2016
icon eye30
Культура Фото

У Виноградові відбувся інтелектуальний діалог

Наприкінці минулого тижня в рамках культурно-просвітницького проекту «Закарпатські діалоги» в читальному залі центральної районної бібліотеки відбулася зустріч сучасних українських письменників – Андрія Куркова, Галини Вдовиченко, Михайла Рошка, Олександра Гавроша та поетеси Галини Крук  з представниками місцевої громадськості, культурною і творчою інтелігенцією Виноградівщини. «Людина між політикою і культурою» – такою була тема інтелектуального діалогу.
Спершу гості розповіли про свої творчі здобутки, а далі їхні роздуми та розповіді нанизувалися й перепліталися. Відтак знані майстри художнього слова запросили виноградівців до інтелектуального діалогу й організували не серію монологів, не офіційну зустріч, а спілкування душами. І всупереч загальновідомому твердженню «Коли стріляють гармати – музи мовчать», мова йшла саме про роль слова. Адже воно не віддільне від теми «Людина між політикою і культурою», а надто – війни на Сході. Андрій Курков двічі був у зоні АТО і тому переконаний: «Слово повертає до нормального життя». Про сприйняття поезії в екстремальних умовах, а також про поїздки на передову та виступи перед бійцями розповідала Галина Крук. Поетеса читала свої поезії, а коли прозвучали слова «Якогось дня закінчиться війна», в присутніх на заході затеплилася надія. Кожен із гостей ділився з учасниками тієї зустріч своїми думками та переживаннями, розповідав про свої творчі дітища – від задуму до його втілення. А тема АТО, як виявилося, важка не тільки для пересічних українців, але й для майстрів слова, які, як ніхто інший, достеменно знають про його силу та значення. Війна на Сході, політика і культура – в цій тематичній площині учасники зустрічі не тільки задавали питання митцям, але й ділилися наболілим, висловлювали свої міркування та роздуми. Так, то був справжній інтелектуальний діалог…
Гості назвали наше місто літературною столицею Закарпаття. Так, гучно сказано, але, погодьтесь, приємно, що Виноградів та виноградівців саме так сприймають відомі митці. Ведучий зустрічі – начальник відділу культури РДА Василь Югас представив гостям представників творчої інтелігенції Виноградівщини. Поет-гуморист Михайло Чухран подарував модератору інтелектуального діалогу Андрію Куркову свою авторську збірку. А завершальним акордом зустрічі був пісенний подарунок від учасниці програми «Х-фактор» Вікторії Колосової в знак вдячності гостям та присутнім на заході за цікавий, змістовний та жвавий діалог. Так закінчилося літературне турне творчої делегації.
Ганна ІВАНІВ