icon clock31.03.2016
icon eye39
Культура Фото

У його мудрому слові – і відгомін минулого, і реалії сьогодення, і подих майбутнього

З ініціативи громадського активіста нашого міста Михайла Лісіцкі у центральній районній бібліотеці відбулася творча зустріч з поетом, прозаїком, публіцистом, громадським, політичним та державним діячем, доктором філософії в галузі політології, народним депутатом України І скликання, ліквідатором наслідків аварії на ЧАЕС, першим заступником голови Національної спілки письменників України, активним учасником Революції Гідності Володимиром Шовкошитним. Читачі вперше познайомились з його поетичною творчістю після трагічних подій на Чорнобильскій АЕС, коли світ побачила збірка віршів «Эхо апреля». Тож цьогоріч він відзначатиме одночасно кілька подій – і 30-у річницю трагедії на Чорнобилі, і 30-річчя творчої діяльності, а також свої 60-і уродини.

Розпочався захід піснею на слова Володимира Шовкошитного «Боже, дай Україні волю» (Віталій Білоножко) та декламуванням вірша «Запали свічу» у виконанні Еріки Яцкович.

Представила гостя директор ЦБС Катерина Вашкеба, котра зазначила, що надзвичайно приємно спілкуватися з такою неординарною особистістю, Українцем з великої літери, життєвим кредо якого є жити для України, бути потрібним людям, творити повсякчас добро. На знак поваги пролунало музичне привітання від учениці ДШМ ім. Б. Бартока Гойнолки Палош – пісня «Моя Україна – це ти».

Яскравим, насиченим фактом своєї творчої біографії був виступ Володимира Шовкошитного. Знайомство із талановитим київським поетом і письменником, із його творами органічно перепліталося з вражаючими розповідями про зустрічі з відомими людьми, роздумами про наші витоки, мову, національну ідею. Присутніх вразили його спогади про історію перепоховання Василя Стуса, в якому поет брав безпосередню участь. Хвилюючою була розповідь про останні події у державі, в епіцентрі яких був впродовж останніх років – на Майдані провів 92 доби. Він говорив про те, що вразило і сколихнуло душу, про патріотизм і сподівання, згадував загиблих друзів.

Серед презентованих книг Володимира Шовкошитного увагу присутніх привернули його прозові видання: роман «Білий кречет», що увійшов до історичної трилогії «Кров – свята» (до слова, цьогоріч її номіновано на Шевченківську премію), «Герої народжуються на могилах героїв», «Мерехтіння зникань», а також поетичні збірки «Торкнутися небес» та «Запали свічу». Надзвичайним подарунком присутнім були рядки поезій у виконанні автора.

Володимир Шовкошитний займається ще й видавничою діяльністю. Як директор видавництва «Український пріоритет», представив кілька книжок, зокрема, «Армагедон на Майдані» Василя Базіва, «Руйнуймо міфи» Михайла Лукінюка, «Шедевр» Петра Сороки, «Мати чи бути?» Еріха Фромма та інші. В кінці зустрічі кожний бажаючий отримав автограф Володимира Шовкошитного.
Любов ТОКАЧ