У Берегові відбувся Перший благодійний фольклорний фестиваль «BeregCulturFest»

4 листопада у Берегові відбувся Перший благодійний фольклорний фестиваль «BeregCulturFest». Організувало його проведення Управління освіти та культури Берегівської міської ради спільно зі старостинсткими округами територіальної громади. Тож того суботнього дня у райцентрі на пл. Кошута було велилюдно. Оскільки метою фестивалю були підтримка та розвиток аматорського мистецтва й туристичної привабливості Берегівської ТГ через засоби культури та мистецтва, люди прийшли повеселитися на концерті і придбати ексклюзивні поробки народних умільців.


– Вітаю всіх учасників та гостей Першого благодійного фольклорного фестивалю «BeregCulturFest»! Наша громада завжди виділялися своїми гастрономічними та культурними заходами, неповторною атмосферою з поєднанням різних звичаїв та щирою гостинністю. На жаль, так склалися обставини, що останні роки, спочатку через ковід, а тепер через повномасштабне вторгнення росії й новими соціально-економічними викликами, ми змушені дещо відкинути на задній план нашу сферу культури. Однак, водночас ми усвідомлюємо, що перебуваючи на лінії вогню, борючись із окупантами, наші захисники й захисниці разом із незалежністю й територіальною цілісністю Батьківщини відстоюють і нашу з вами багатогранну культуру. І ми надзвичайно вдячні всім нашим військовим за їх щоденний подвиг! Тому, у благодійному форматі фестивалю ми хочемо показати, що попри всі обставини наші звичаї продовжують жити і розвиватися. Вдячний всім, хто долучився до цього заходу, а особливо управлінню освіти та культури міської ради, всім старостинським округам, всім учасникам та гостям благодійного фестивалю. Бажаю мирного неба! Разом – до Перемоги, – сказав у вітальній промові берегівський міський голова Золтан Бабяк.


Привітали учасників фестивалю начальник управління освіти та культури Едіта Бабяк та ведучий консул Косульства Угорщини в м. Берегове Іштван Буцко.


Дату проведення фестивалю вибрали неспроста, а напередодні Всеукраїнського Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. Їх було нагороджено за особистий внесок в розвиток культури та мистецтва Берегівської територіальної громади, участь в обласних та міжнародних мистецьких заходах та сумлінну працю. Так, грамоти Берегівської міської ради отримали керівник ансамблю угорської народної музики «Боржоварі» Олександр Ковач, завідувачка Четфалвівського сільського клубу – філії КЗ «Центр культури та дозвілля», керівниця танцювального колективу «Napraforgók» Наталія Товт. Грамотами управління освіти та культури Берегівської міської ради були нагороджені філії КЗ «Центр культури та дозвілля» – танцювальні колективи «TISZAVRÁG» Будинку культури с. Галабор (керівник Сільвій Кадар, хореограф Ковач Іштван); «NAPRAFORGOK» сільського клубу с. Четфалва (керівник Наталія Товт, хореограф Іштван Ковач); «Лаванда» Будинку культури с. Бадалово (керівник Естер Повда, хореограф Іштван Ковач); «Győngyvirag» Будинку культури с. Бене (керівник Єлізавета Голожай); «Тюліпан» сільського клубу с. Варієво (керівник Крістіна Радванскі, хореограф Іштван Ковач); «Серенада» сільського клубу с. Кідьош (керівник Крістіна Томпа, хореограф Іштван Ковач); «IBOLYA» сільського клубу с. Боржава (керівник Ірина Бантов, хореограф Іштван Ковач); фольклорний колектив «БОКРЕТА» Будинку культури с. Чома (керівник Ангела Рішко-Папп); колектив «Кекерчін» сільського будинку культури с. Оросієво (керівник Еріка Міговк); танцювальний колектив «KÉK VIOLA» сільського клубу с. Геча (керівник Віола Ботош).


На фестивалі були встановлені скриньки для збору коштів для підтримки воїнів-земляків, котрі боронять цілісність та суверенітет нашої держави у лавах Збройних сил України та Берегівської лікарні ім. Бертолона Ліннера. Так, для військових зібрали 12140 гривень та 1000 форінтів, їх передали благодійній організації Пам’ятаємо. Допомагаєио. Сума внесків на підтримку Берегівської лікарні ім. Бертолона Ліннера склала – 11812 гривень.


Перший благодійний фольклорний фестиваль «BeregCulturFest» мав тривати два дні. Та другий день скасували у зв’язку із страшною звісткою про трагічну загибель воїнів 128-ої окремої гірсько-штурмової бригади.
Вл. інф.
Фото: Управління освіти та культури Берегівської міської ради