ТзОВ «Мільтекс-Україна» гарантує достойні умови праці і стабільну заробітну плату

Сьогодні, 12 березня, виповнюється 14 років з моменту створення ТзОВ «Мільтекс-Україна». Засноване у 2002 році данською компанією «Мільтекс Продакшн», власником якої є Рене Мільтер, сучасне підприємство займається пошивом трикотажного одягу, переважно жіночого асортименту (блузи, джемпери, кардигани, бриджі, сукні, спідниці тощо). ТзОВ «Мільтекс-Україна» – українське підприємство із стовідсотковим іноземним капіталом, на чолі якого стоїть вмілий керівник і віддана своїй справі людина – Олег Глазунов. Наша розповідь про трудові здобутки колективу і  сьогодення фабрики.

Саме досконале вивчення світового ринку визначило стратегію розвитку підприємства. Важливим етапом стала його реконструкція, в результаті якої значно розширилася інфраструктура, виробничі приміщення устатковані обладнанням провідних світових виробників, офіси оснащені сучасною технікою, збудовані нові складські приміщення. Тож, можна сміливо відзначити, що «Мільтекс-Україна» наразі стоїть в одному ряду з провідними світовими виробниками трикотажного одягу щодо технічного оснащення та якості продукції.

Та головне, що тут піклуються про свій колектив, цінують людину праці. Для працівників фірми створено всі необхідні умови: теплі, просторі й освітлені цехи, оснащені кондиціонерами, диспетчерська, санітарно-побутові приміщення. Минулого року провели повну реконструкцію покрівлі, на яку інвестували 700 тисяч гривень. Наразі проводиться ремонт у всіх виробничих приміщеннях – фарбуються стіни і стелі, встановлено пластикові вікна, викладено плитку.

На фабриці працюють розкрійний, пошивний цехи, а також пакувальний. Всі процеси оснащені  новими швейними, розкрійними, настильними машинами, комп’ютерами тощо. Продукцію, виготовлену в ТзОВ «Мільтекс-Україна», можна купити в багатьох європейських країнах, адже вона – світового рівня, а це означає, що й перспективи у підприємства дуже хороші.

– На жаль, сьогодні у нашому суспільстві відношення до робітничих професій, особливо швачок, доволі зневажливе. Хоча швейні підприємства краю є основними наповнювачами бюджетів усіх рівнів. Адже не секрет, що Виноградів – єдиний районний центр (крім Мукачева), де потужно розвинута легка промисловість. Наразі, коли більше повноважень надається на місця, відповідно ми відіграємо більш важливу роль. Але працювати нормально нам заважає єдина велика проблема – нестача робочої сили.  Молодь не хоче працювати на підприємствах, а шукає легкого заробітку або кращої долі за кордоном. Звичайно, фізична праця не легка, але на заробітках також важко, а, крім того, там відсутні всякі соціальні гарантії. В той же час, можна працювати на нашому підприємстві, мати можливо трохи менше грошей, але бути з сім’єю і витрати будуть набагато меншими. Що може бути важливіше для людини праці – достойна зарплата і добробут її родини, які ми гарантуємо. Ми не стоїмо на тому допотопному рівні, як китайські фабрики, бо дотримуємося соціальних вимог Євросоюзу. За рейтингами займаємо одне з кращих місць – це є свідченням того, що ТзОВ «Мільтекс-Україна» перетворилося на підприємство європейського рівня, – розповів Олег Вікторович.

На даний час на фірмі працює 125 працівників, більшість з яких жінки – їх 103 і 22 – чоловіки. Тут трудяться мешканці Виноградова та сіл Оноку, Малої і Великої Копані, Букового, Олешника, Підвиноградова. Робочий час однозмінний. На роботу та з роботи працівників безкоштовно довозять на орендованих автобусах «Виноградівського АТП-12144». Але основний кістяк залишився майже незмінний – це ті, хто з самого початку його створення трудиться на підприємстві: директор з виробництва Наталія Глазунова, начальник закрійного цеху Наталія Лішіцкі, начальник швейного цеху Мар’яна Лішіцкі, швеї Олена Анишинець, Марія Семенова, Наталія Косаш, розкрійники Юрій Буртин та Світлана Кенейз. Вони віддано працюють, докладаючи всіх зусиль для його процвітання, адже щиро вболівають за рідне підприємство.

Хибна думка, що працівники швейних фабрик – це є дешева робоча сила. Сьогодні середня заробітна плата на підприємстві складає понад 6 тисяч гривень, а швачки тут заробляють по 4670 грн.. Крім того, на підприємстві проводиться п’ять видів преміювання і фінансового стимулювання. Зокрема, це і тринадцята зарплата, щомісяця премії за підсумками роботи, до 8 Березня і новорічно-різдвяних свят, а минулої осені керівництво виділило кожному працівнику по 1,5 тис. грн. на придбання овочів. На фірмі діє рада трудового колективу, з погодженням якої видаються всі накази про наднормові роботи, затверджується графік відпусток та інші види обов’язкових виплат. Також без відриву від виробництва кожен робітник може здобувати ще й вищу освіту.

Якщо ви маєте бажання працювати на «Мільтекс-Україна», то безпосередньо на підприємстві зможете оволодіти професією швачки і отримувати учнівські. Звичайно, раді будуть тут і тим, хто вже досконало нею володіє. Ми поцікавилися, яке ставлення у Олега Глазунова до реформи в професійній освіті? «На жаль, таке відчуття, що профтехосвіту, яка й так ледве «дихала», хочуть повністю знищити, – сказав керівник. – Тому що наразі місцеві бюджети неспроможні будуть їх утримувати. Можливо, з часом все стабілізується. Але, на мою думку, зараз не можна було такий тягар звалювати на місцеві бюджети. Навпаки, необхідно докладати всіх зусиль, аби привертати увагу молоді до робітничих професій, які сьогодні на ринку праці найбільш затребувані».

Тож не варто гнатися за «модними» чи «престижними» професіями, треба обирати свідомо, щоб у майбутньому працювати за тим фахом, який приноситиме моральне задоволення. Адже перспектива завтрашнього дня саме за робітничими професіями, які також дають можливість кожній людині бути успішною.
Любов ТОКАЧ