icon clock03.02.2017
icon eye32
Культура Фото

Творчість, наповнена живильною енергією, божественним таїнством і чарами прекрасного

У перший день лютого у виставковій залі «Імпасто» відкрилася виставка художніх творів члена Національної спілки художників України Ласло Гайду та його учнів, приурочена ювілею художньої школи. Поціновувачам образотворчого мистецтва та всім бажаючим на огляд представлено близько 70 робіт – переважно ікони, виконані відомим закарпатським майстром пензля та вихованцями його авторської художньої школи для обдарованих дітей. Про це у вступному слові сказала керуюча «Імпасто» Валентина Костьо. Школа бере свій початок зі студії образотворчого мистецтва «Веселка», заснованій при Хустській ЗОШ №2, де свого часу Ласло Іванович працював викладачем. Авторська дитяча художня школа імені Ласло Гайду – це своєрідна майстерня, яка дозволяє викладачеві фантазувати, експериментувати, пробувати себе та учнів поза встановленими програмами. Минулого року школа, що носить ім’я батька художника, відзначила своє 20-річчя. Про неї знають не тільки в Україні, але й за кордоном. Її вихованці – переможці конкурсів різних масштабів. Чимало випускників здобули вищу освіту – стали архітекторами, дизайнерами та професійними художниками. Нинішня виставка, де представлені чудові ікони – це черговий доказ успішної діяльності педагога та його учнів. 
Роботи відомого майстра пензля неодноразово представлялись на суд глядачів різноманітних виставок як в Україні, так і за її межами, зокрема, в Чехії, Словаччині, Угорщині, Німеччині, Франції, США тощо. У його творчому доробку більше 30 персональних виставок та кілька сотень колективних. Виноградівцям Ласло Гайду також знайомий, адже в грудні 2014 року в «Імпасто» була проведена його персональна виставка «Веселе Різдво». Слід зазначити, що релігійні мотиви займають далеко не другорядне місце у творчості художника. Багато робіт автора показують різні сторони людського буття, розкривають захоплюючі глибини Всесвіту. Автор любить малювати дерев’яні церкви, старовинні храми, культові споруди, у нього чимало творів на різдвяну та пасхальну тематику. Цьому ж майстер пензля навчає й своїх учнів.
Привітали митця з відкриттям виставки начальник відділу культури райдержадміністрації Василь Югас, заслужений художник України Іван Бровді, громадський діяч Марія Конкіна, викладач образотворчого мистецтва Виноградівської ДШМ ім. Б. Бартока Діана Добош, колеги-художники. Всі вони високо оцінили представлені на виставці роботи сакрального живопису, черговий раз наголошуючи, що не перестають дивуватися таланту й невичерпній енергії Ласло Гайду, який уже понад п’ятдесят років наповнює свої полотна світлом доброти, радості, глибокої мудрості. А головне, що своїм талантом, який живиться з сакрального джерела народної творчості, він щедро ділиться з учнями, котрі не лише достойно творять, а й інколи й перевершують свого наставника. До слова, цим Ласло Іванович дуже пишається. А ще художник вміє надзвичайно віртуозно вар’ювати фарбами, в яких домінує жовто-золотавий колір. Через це полотна Ласло Гайду та його учнів ніби ввібрали в себе живильну енергію сонця, духмяні пахощі рідної землі, безмежну блакить нашого карпатського неба.
Виставка триватиме до кінця місяця. Тож обов’язково відвідайте її, щоб через споглядання робіт Ласло Гайду та його учнів, сповнених красою, неймовірними фарбами, дивом мазка пензля, відкрити для себе чарівні струни прекрасного, божественного і думками поринути аж до неба…
Любов ТОКАЧ