Творче свято у родинному колі

Мета, заради якої був проголошений Міжнародний день осіб з особливими потребами, – це дотримання прав людини і участь інвалідів в житті суспільства. Вона була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно інвалідів, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН. Звичайно, цей день не можна називати святковим, проте він підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав інвалідів і їх участі в житті суспільства. Міжнародний день людей з інвалідністю – день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.
До відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю Виноградівський благодійний будинок для дітей-інвалідів імені Святої Терези, завідувачем якого є Магдалина Яцканич, спільно з фахівцями комунальної установи «Виноградівський районний інклюзивно-ресурсний центр №1» Виноградівської районної ради Закарпатської області 3 грудня провели родинний творчий захід.
У першу чергу його організовано на підтримку дітей з обмеженими фізичними можливостями, дітей з інвалідністю, а також, аби ще раз нагадати суспільству, що поруч живуть діти, яким дуже потрібна наша допомога…
Та головними, звичайно, на цьому заході були виступи вихованців цього центру та спеціального класу міської ЗОШ №8, а також вихованців інклюзивно-ресурсного центру. Це були вірші, пісні, музичні виступи, інсценівка казки для їхніх батьків, які були присутні в залі, та вихователів. Надзвичайно гарно був оформлений дітьми спільно з вихователями зал – по-сімейному затишні кімнати, де різноманітні малюнки, аплікації, виготовлені діточками. І все це з любов’ю було представлено на загальний огляд під творчим супроводом Магдалини Федорівни.
Потім, за традицією, для батьків та дітей був організований «солодкий стіл» із різними смаколиками. Всі діти та присутні гості отримали чудові подарунки.
Зворушливий виступ на музичних інструментах подарували вихованці Дитячої школи мистецтв ім. Б. Бартока під керівництвом викладачів Н. Ю. Сорводі, Ю. А. Молнар, І. І. Кормош, М. В. Телек.
В. о. директора «Виноградівського районного інклюзивно-ресурсного центру №1» Євгенія Мешко у своєму виступі наголосила про важливість надавати можливість дітям з особливими освітніми потребами навчатись і комфортно розвиватись у соціумі, а для цього потрібно створити максимально зручні умови. «Основна ціль соціально-каритативного центру та інклюзивно-ресурсного центру: перше – це соціалізація дітей з інвалідністю. Дуже важливо, щоб діти навчились бути самостійними та могли обходитись без нашої допомоги. Друге – цезвичайно ж, освіта. Третє – це допомога батькам. Якщо батькам також дати певні знання, необхідні навички роботи і спілкування з дітьми, то це може кардинально змінити атмосферу в сім’ї. Це дуже допоможе дитині. Звичайно ж ніхто й ніколи не готується до того, що в них народиться «особлива» дитина. Відповідно, не всі родини можуть одразу змінитися, бо поява «особливої» дитини все-таки змінює життя батьків, хочуть вони цього чи ні. Та й не усі сім’ї можуть правильно змінитися, тому інколи їм необхідний поштовх, допомога. Спільна діяльність центрів спрямована лише на користь дітям», – сказавала вона.
У кінці свого виступу Євгенія Мешко подякувала директору соціально-каритативного центру Олексадру Неймету за безоплатне користування приміщенням каритативного центру для проведення корекційно-розвиткових занять з психологом, вчителем-логопедом, вчителем-дефектологом індивідуально з кожною дитиною та консультацій з батьками дітей з особливими освітніми потребами.
Родинний творчий захід закінчився, а робочі будні у центрі тривають кожного дня – це терпелива, по-справжньому віддана робота з такими дітьми.
Важливо не залишатися байдужим до проблем дітей-інвалідів. Життя кожного з них стане легшим лише тоді, коли суспільство захоче їх почути, зарадити, допомогти!
Вл. інф.