Туберкульоз – одна з найстрашніших бід людства

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом. Мета його – дати всім зрозуміти, що чинити опір цій хворобі можна і треба.

Туберкульоз є одним з найстаріших ворогів людини, якого вже кілька століть вважають однією з найстрашніших бід. Туберкульоз –  це інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Вражаються легені, шкіра, кістки та інші органи і системи організму.  При кашлі, чханні або розмові хворі виділяють в повітря надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі мікроорганізми – мікобактерії туберкульозу. Інфікуючи доза досить незначна, але захворювання розвивається лише тоді, коли імунна система людини не здатна боротись з інфекцією. У такому випадку розвивається активний процес, при якому мікобактерії розмножуються і руйнують організм.
Вчені довели, що туберкульоз не є спадковою хворобою. Зазвичай вилікувати хворого на туберкульоз коштує державі кілька тисяч гривень. А вартість лікування хворого з мультирезистентною формою туберкульозу досягає 200 тисяч. Тому тут найважливішим чинником є профілактика й своєчасне виявлення туберкульозу. Інакше ми ніколи не здолаємо епідемію.
Клінічними симптомами, які притаманні туберкульозу, є кашель, що триває більше 2 тижнів, підвищена температура тіла довше 7 днів, задишка, біль у грудній клітці, поганий апетит, постійна слабкість, безпричинне зниження ваги, підвищена пітливість, особливо вночі, кровохаркання. За відсутності лікування хворий з активною формою туберкульозу може щорічно заражати в середньому від 10 до 20 людей. Щогодини в Україні від цієї недуги помирає одна людина, а заражається четверо.
Сказати, що ситуація із поширенням в Україні туберкульозу погана, сказати дуже мало. «Стабільно незадовільна», – таку оцінку їй дав головний фтизіатр України Юрій Фещенко. Незадовільний, бо за рівнем розповсюдження туберкульозу та смертності від нього ми посідаємо друге місце в Європі після Росії. Погіршенню епідеміологічної ситуації значно сприяє епідемія ВІЛ/СНІДу, адже понад 30% ВІЛ-інфікованих хворіє на туберкульоз.  Боротьба з цим захворюванням – проблема не одного десятиліття. «Навіть, приділяючи дуже велику увагу лікуванню та профілактиці туберкульозу, неможливо чекати різкого покращення ситуації в найближчі 3-5 і навіть 10 років»,– вважає Юрій Фещенко.
Стійкість бактерій до антивірусної терапії туберкульозу – одна з нових проблем медицини. Мова йде про випадки, коли хворий організм людини вже не реагує на ліки. Тоді виникає ускладнена форма захворювання, лікувати яку важко й дорого – приблизно $12 тисяч. Таких випадків у нас із кожним роком більшає. Заразитися від хворого на таку форму туберкульозу – особливо небезпечно: тоді вірус, який потрапляє до організму хворої людини, викликає в неї одразу важку форму хвороби. Найбільшу небезпеку для суспільства несуть хворі з відкритою (активною) формою туберкульозу, які не бажають лікуватися в стаціонарі, хоча весь цикл лікування будь-якої форми захворювання в Україні є безкоштовним. В українському законодавстві не передбачено примусове лікування, тому, на жаль, лікуватися або ні вирішує сама людина й нерідко – ціною свого життя та здоров’я оточуючих. Адже саме самовільне припинення лікування й приводить до розвитку ускладнених форм захворювання та високої смертності.
Шановні жителі Виноградівщини, дотримуйтесь порад лікаря і звертайтеся завчасно до нього при виникненні раніше згаданих симптомів захворювання. Бережіть своє здоров’я, адже це запорука щасливого і благополучного життя! Щаслива та людина, що має міцне й хороше здоров’я, але всі ми знаємо, що чисто не там, де метуть, а там, де не смітять. Тож не сподівайтеся на ліки, а просто старайтеся зберегти своє здоров’я принаймні дотриманням здорового способу життя.
Світлана ЗЕЛЕНЯК,
позаштатний спеціаліст відділу охорони здоров’я РДА