icon clock18.11.2021
icon eye119
Культура Фото

Тетяна Рацин презентувала збірку «Те, що дає крила»

У липні цього року наша газета представила читачам нове творче обличчя – талановиту поетесу з Королева Тетяну Рацин. А нещодавно у видавництві «Карпатська Вежа», тиражем 300 примірників з друку вийшла її дебютна збірка «Те, що дає крила». Надзвичайно пишаюся досягненнями цієї прекрасної жінки і не тільки тому, що ми – землячки, бо народилися і виросли в Новоселиці, і не через те, що маємо близькі родинні зв’язки – вона дружина мого похресника. А, насамперед, за те, що Тетяна завжди впевнено йде до своєї мети, долаючи всі перипетії долі.
Вона – різнобічно талановита особистість, адже не тільки пише чудові поезії та пробує прозу, гарно малює і вишиває, має співочий хист, а ще й вправна господиня. Та найголовніше її досягнення – бути берегинею щасливої та дружньої родини. Саме жіноча і материнська любов дає цій чарівній жінці крила для творчого натхнення…

 

Вступне слово до книжки написала членкиня Мукачівського літературного об’єднання «Рідне слово» Анна Косак, котра зазначила, що «…досконало осмисливши збірку віршів авторки, читач потрапляє в її світ, наскрізно пронизаний і наповнений любов’ю жінки-матері, жінки-майстрині, яка денно і нощно в суєтливих життєвих реаліях вправно вишиває словом свої поетичні полотна, гублячи мелодики звучання своєї душі та дару бачення в у сьому сущому прекрасного. І голкою, і словом, і пензлем – усіма цими атрибутами вона вправно володіє… Кожен її вірш – це маленька подорож до себе, у власні глибинні океани душі і буття, в яких ми часто губимо найцінніше і найважливіше, свою цілісність і значущість для світу. Чудовий тандем – материнство і творчість стали для авторки своєрідним надихом до пізнання світу і себе у ньому. Поезія – це еліксир добра і магічний трунок, який дивним чином зцілює і пом’якшує твердь душі і серця. Кожен бажаючий може скуштувати з нього і поділитися з ближнім, ширячи світом повагу і розуміння, тепло і чуйність».

У доробку молодої авторки поезії на різну тематику: по-своєму вона бачить пори року та неповторну красу рідної природи, піднімає і розкриває важливі суспільні проблеми, багато віршів про любов, жіноче щастя, родину тощо. Особливе місце в її творчості займає тема духовності. Неодноразово у віршах на релігійну тематику авторка наголошує на постійній присутності в своєму житті вищих сил, закликаючи читача до усвідомлення важливості відчувати присутність Творця. Ці твори – своєрідна молитва-сповідь, просякнута відчуттям вдячності за дар материнства, за безмежну любов, яка дає наснагу до творення і зміцнює віру та допомагає зрощувати крила надії. В її поезіях читач знайде щось близьке для себе, яке авторка зуміла влучно викласти на папір тільки у їй властивій манері.
Для кожного автора завжди хвилюючий і важливий момент – представити свій витвір читачам. Тож, у вівторок, 16 листопада, в будинку культури с. Черна Тетяна Рацин презентувала свою дебютну поетичну збірку «Те, що дає крила» широкому загалу. На святі, адже насправді захід пройшов урочисто і святково, були присутні начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму Королівської ТГ Терезій Тодавчич, староста села Черна Степан Дьордяй, місцеві колеги-письменники Михайло Чухран та Віктор Черкун, директорка Новоселицької гімназії Ірина Токач, краєзнавець та популяризатор народної творчості Василь Івашко, голова обласного науково-культурологічного товариства ім. О. Духновича Юрій Продан, учителі, бібліотекарі. Виступаючі висловлювали своє щире захоплення творчістю поетеси-дебютантки та щиро бажали не зупинятися на досягнутому.
Розділити таку приємну подію прийшли й найрідніші люди Тетяни – батьки та сестра, і, звичайно ж, її родина – коханий чоловік, чудові синочки та милі донечки.
Під час заходу зворушливі поезії Тетяни Рацин декламували учні Королівської та Чернянської школи. Чудову музичну композицію підготували учаснники колективу «Хижанські візернуки» (кер. Ірина Турцанаш). Прикрасила святкове дійство інсценізація української казки «Колобок», яку написала Т. Рацин, а підготували учні Хижанської гімназії разом із бібліотекарем книгозбірні Мар’яною Кірієнко. Завершилася презентація традиційною фотосесією та придбанням книжки з автографом авторки. Від шанувальників – квіти, подарунки та теплі слова…
Щиро вітаю Тетяну з успішним дебютом і бажаю, щоб крила натхнення ще довго надихали її і давали сили творити.

Любов ТОКАЧ