icon clock02.08.2023
icon eye53
Культура Фото

Так потрібна нам, Боже, надійна підтримка твоя…

Протягом липня у виставковій залі «Імпасто» у Виноградові діяла розгорнута виставка молодих талановитих митців із всієї Західної України, які долучилися до благодійного арт-проекту керівника Карпатського мистецького фонду Ігоря Іванківа – живопис на церковних гонтах «Намолене небо». По середах, п’ятницях, суботах і неділях сакральні картини на біблійні сюжети, написані живописцями, переглянули сотні мешканців древнього Севлюша і всієї Виноградівщини. І ось підійшов час завернення виставки. Співпав він із знаменними датами – святами Хрещення Київської Русі князем Володимиром Великим та Державотворення України.


До закриття цієї унікальної виставки, яка поєднала батьківську християнську віру з сучасними її духовними проявами, долучилися члени гурту церковної пісні «VIBE» (ВАЙБ) Виноградівського кафедрального храму Успіння Пресв’ятої Богородиці. Назва гурту виникла спонтанно. У словотворі ВАЙБ переданий емоційний стан людини, який виникає під час приємного спілкування з ким-небудь чи під час вразливого контакту з чим-небудь, які неочікувано вразили співбесідників приємним для душі, серця, пережитих відчуттів, коли вони перебували в певному культурному середовищі і піднесеному настрої та отримали естетичну насолоду, в якій затишно і спокійно, просто приємно перебувати між людьми-однодумцями, коли тебе нечутно огортають приємні хвилі позитивних емоцій. Сформувався гурт протягом двох місяців. Під час Богослужінь у храмі дуже гарно спліталися голоси Любові Харчук та Юрія Тесличко. Хтось їм порадив співати дуетом. До духовної території цього виконання додалися перші бажаючі. Спочатку виникло тріо, потім – квартет (це – основний склад гурту), а далі – квінтет у складі справжніх аматорів співу: Світлани Фельцан, Любові Харчук, Анастасії та Андрія Крючкових (вони з Харкова, де теж співали в хорі, але війна змусила ї покинути обжиті рідні місця і тепер любов до пісні привела їх до цього гурту, у який вони дуже вдало вписалися).


І ось настає та урочиста мить відкриття вечора духовної музики. Щемний тон їй завдають двоє професійних музикантів: на пан-флейті Юрко Тесличко і за синтезатором Наталія Вийконь чуттєво і проникливо виконують мікс-композицію, що включає фрагменти відомих мелодій «Зелені рукава» (старовинна англійська народна пісня ХХVІ століття), популярна мелодія добре знаної в церквах духовної пісні Леонардо Коенса «Алилуя» та «Одинокий пастух» Джеймса Ласта.
Оголошується хвилина мовчання за всіма вірними синами, воїнами Збройних сил України, полеглими за цілісність і незалежність нашої держави за роки тривалої широкомасштабної війни. До виступу ведуча Олеся Данилець знову запросила квінтет гурту «Вайб». У їх виконанні прозвучала пісня «Отче наш» в обробці Миколи Леонтовича, «Богородице Діво, радуйся» в обробці Івана Савчука та «Міць крові Христа» композитора Віталія Казнодія. До присутніх зверневся керівник благодійного арт-проекту «Намолене небо» Ігор Іванків. Увагу присутніх він загострює на тому, що цей, справді дуже своєчасний і потрібний людям культурно-мистецький проект, буде мати своє тривале продовження. У задумі організатора, в найближчий час, до його втілення залучити всіх провідних і відомих у сучасному музичному просторі співаків Західної України. Орієнтовна назва цього арт-проекту буде така: «Духовні пісні, народжені в Карпатах. Хто їх співає, молиться Богу подвійно». Виступаючий тепло подякував всім причетним до виставки живопису на церковних гонтах і висловив тверду свою надію, що творча співпраця з обдарованими молодими виноградівцями триватиме і надалі.


Пісенну естафету церковних творів знову перебирають члени гурту «Вайб». Вони виконують пісні «Господи, Ти – життя» на слова і музику Тома Феттке, «Перед образом Христа» Григорія Чупринки та «Чи знала Ти, Маріє» в обробці Бадді Гріна. Від молодих живописців міста Альона Стасюк розповіла історію, як через митців-хустян вийшли і долучилися до цього проекту, як дев’ятеро дружньо і натхненно малювали і своєчасно взяли участь і відкритті виставки в рідному місті.
Олеся Данилець продекламувала вірша, написаного в окопах війни «Чекай мене, мамо. Я повернуся до тебе живим!»
Дуже хвилюючою щирою, зворушливою і повчальною була розповідь отця Августина Сокола про ставлення людей до сучасних подій. Понад десять років він, як потомок династії священнослужителів, ревно і добросовісно служить у міському храмі Успіння Пречистої Діви. Щодня, з сусіднього з містом села Підвиноградова, добирається на ранішні Богослужіння.Старанно виконує всі людські потреби. І за кожною його проповіддю є розмотана з біблійних повчань мудра нитка, яка поглиблює знання і світогляд його вдячних за повчання вірників.
Завершальним акордом вечора духовної музики стала мелодія олександрійського вченого, засновника біблійної християнської філософії, автора визнаного в світі святого терміну «Богочоловік», композитора Адаманта Орігана «Dance of clouds» («Танець хмар»).
Люди довго не розходились. Заново оглядали виставлені в залі картини, жваво між собою спілкувалися, на фоні біблійних на гонті полотен, фотографувалися. Видно, за щось живе зачепила людей ця невимушена і щира духовна атмосфера, де переплелося славоспіви на прославлення сили, могутності і величі всемилостивого Творця всієї вселенної і людини, якій у цім світі надане право вільного вибору у своїм житті.
Марія КОНКІНА,
очільниця Виноградівського відділення ГО МАЛІЖ