icon clock06.04.2017
icon eye34
Політика Фото

Святослав Петраш: про депутатську роботу та зроблене у селі Мала Копаня

У Виноградівській районній раді Святослав Петраш перше скликання. Однак, досвід на депутатській ниві у нього є, адже інтереси своїх односельчан перед цим представляв у Малокопанській сільській раді. Про актуальні питання сьогодення, депутатську діяльність та зроблене за перший рік каденції − у розмові з районним депутатом від фракції БПП «Солідарність».

− Святославе Івановичу, чому Ви вирішили балотуватися у районну раду?
− Коли був депутатом Малокопанської сільської ради, то, зіткнувшись з тими проблемами і викликами, які постали перед нами у нашому селі і на моїй дільниці, зрозумів, що на місцевому рівні їх не вирішити. Тому й прийняв рішення йти у районну раду.
− Як Вам працюється з колегами-депутатами?
− У районній раді і фракції зокрема, робота депутатів проходить у нормальних відносинах. Звісно, не буває без суперечок і дебатів, адже кожен з нас має власну думку і своєбачення на вирішення тієї чи іншої проблеми. Однак в цілому, як на мене, депутатському корпусу вдається приймати компромісні і правильні рішення.  
Також завжди вдається знаходити спільну мову з керівництвом районної ради і адміністрації. У всіх зверненнях вони йдуть назустріч і за можливості вирішують проблемні питання, з якими до них звертаємося.
− Розкажіть, які власне проблеми вдалося вирішити за перший рік Вашої роботи у районній раді?
− З початку нашої каденції пройшло не так багато часу, але все ж таки багато завдань, поставлених перед нами, були вирішені. Не буду узагальнювати, а відповім по суті над чим я як депутат працював та які питання порушував.
За моєї ініціативи були виділені кошти з районного бюджету для вирішення нагальних питань у селі Мала Копаня. Так, на співфінансування капітального ремонту вул. Центральної було виділено 420 тис.грн. і 50 тис.грн. на встановлення дренажних лотків для водовідведення біля цієї дороги, 80 тис.грн. було спрямовано для ремонту водопровідної вежі. Через Програму співробітництва між Закарпаттям і чеським краєм Височіна вдалося після градобою перекрити дах Малокопанського ФАПу. Крім того, я й сам намагаюся фінансово долучатися до проведення благоустрою та підсипки вулиць Буковинської і Шевченка. А спільно з обласним депутатом Наталією Костелебою-Веремчук і головою села Ганною Фурик беремо участь у різних акціях, зокрема, для допомоги учасникам АТО, збору гуманітарної допомоги постраждалим жителям Авдіївки тощо.
− Які питання залишаються та над чим, на Вашу думку, потрібно працювати найбільше?
− Серед першочергових питань – це капітальний ремонт доріг. Адже, бачимо, як після зими дорожнє покриття зруйнувалося. Також перед районною радою стоїть питання по дефіциту заробітної плати медиків, педагогів, працівників інших бюджетних установ. Актуальне на сьогодні – забезпечення жителів району питною водою і, звичайно, питання утилізації твердих побутових відходів, пошуку земельної ділянки під сміттєпереробний комплекс і залучення інвестора для його будівництва.
Є багато планів на майбутнє. У Малій Копані з водопостачанням великі проблеми, тому триває робота щодо проведення водогону, благоустрою біля свердловини. Можна у нашому селі розвивати й туризм. Адже тут знаходиться городище, яке надзвичайно цікаве для дослідників. Однак проблемним, як і в багатьох інших населених пунктах району, залишається стан доріг, які не ремонтувалися чимало років. Так, минулого року була капітально відремонтована одна ділянка вул. Центральної, на іншу ділянку сільська рада виготовила проект на 1,2 км у розмірі 2 млн. 640 тис.грн. Тому, сподіваємося, якщо вдасться отримати кошти з Державного фонду регіонального розвитку, на головній дорозі у селі буде повністю прокладений новий асфальт.Взагалі потребують ремонту усі вулиці, однак найбільше − вулиці Шевченка і Буковинська, які часто підтоплює, коли р. Тиса виходить з берегів. Тому тут потрібно забрукувати дорогу, зробити водовідведення.
− Чи організовуєте зустрічі зі своїми виборцями?
− З виборцями, з сільським депутатами спілкуюся часто – на вулиці, у Малокопанській сільській раді, а також в штабі фракції БПП «Солідарність», який знаходиться у Виноградові, з 10 до 11 год. кожний третій понеділок (приміщення біля старого суду).
Спілкувалася Юлія Світла