icon clock14.07.2022
icon eye73
Фото Цікаве

Своїм виступом вселяли віру в Перемогу, в мирне майбутнє України

Звістка про те, що до нашого затишного містечка під Чорною горою завітав військовий оркестр Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України швидко облетіла Виноградів. На площі біля пам’ятника виноробу зібралися глядачі різного віку, смаків і уподобань. Люди у військовій формі одразу привернули їхню увагу. Гості з Дніпра нещодавно вийшли із зони бойових дій, де протягом 130 днів брали участь у боях в Харківському напрямку. Десятиденна зміна дислокації налаштувала їх на музичну хвилю. За цей короткий період новосформований колектив оркестру підготував змістовну концертну програму. З нею і розпочав свої гастрольні поїздки по Україні.
Існує оркестр 20 років. Увесь цей час ним незмінно керує полковник Богдан Задорожний. Понад 200 концертних номерів у репертуарі колективу. У мирні роки їхні виступи і виконавську майстерність належно оцінили у Данії, Нідерландах, Бельгії, Швейцарії, Франції, Німеччині… З початком війни музиканти замінили свої музичні інструменти на зброю. Влилися у ряди захисників і майже 70% особового складу брало безпосередню участь в обороні рідної землі від ворожої навали.


У військовому оркестрі на рівні з чоловіками виступають і жінки. Весь склад оркестру – 30 учасників – як на підбір. Стрункі, гнучкі, молоді, щиро закохані в музику, пісні і танці, дотепне і влучне, виразне і жартівливе рідне слово. Складається таке враження, наче всі учасники оркестру зараз живуть, працюють, дихають, як єдиний цілий організм. Усвідомлення того, що вони як намагнічені рукою диригента на одному подиху виконують його дії.
У програмі колективу патріотичні, авторські ліричні та популярні в народі стрілецькі, козацькі, повстанські пісні, мелодії портової Одеси, степових та карпатських просторів. Разом з учасниками концерту пісні «Молитва за Україну (Боже великий, єдиний)», «Люблю тебе всім серцем, Україно», «Ой у лузі червона калина», «За Україну, за її долю», «Лента за лентою» співали всі глядачі. Ці відомі пісні линули між небом і землею, як прослава неньці-Україні, її працьовитому люду та славній минувшині наших предків.
На єдиному подиху сприймалися номери неперевершеного виступу гостей з Дніпра. Ними зараз жили і насолоджувались глядачі. Особливу втіху і розкутість у своїх почуттях проявляли діти. Вони танцювали, аплодували, за дорослими артистами услід відтворювали усі ритмічні рухи, сповна жили тою радістю і насолодою, яку військові оркестранти так чітко, виразно і зворушливо доносили до глядачів. Усіх присутніх на площі вони заряджали позитивною енергією, піднесеним настроєм, переконливим розумінням, що наша українська армія і народ – єдині. Своїм запалом оркестранти несли в народ відчуття душевної гармонії, спокою, добра, світлої на мир надії, твердої віри, що перемога неодмінно буде за Україною.
Вдячним словом хочеться згадати виконавців окремих номерів: Віктора Сухомлинова з Маріуполя, Ігоря Прожогу з Попасного, молоде подружжя – Тимура та Тамару Устинових з Мелітополя, учасника головного пісенного шоу 12-го сезону «Голос країни», який проходив у нашій столиці, 30 січня 2022 року, Олександра Свириденка, що виніс на мільйонну аудиторію України пісню «О мамо». Сам юнак з міста Миколаєва. Зливою вдячних оплесків глядачі дружно нагородили гру заступника керівника оркестру підполковника Івана Шерстюка з Дніпра, гумориста Романа Назипова та солістку Ольгу Литвенко з Полтавщини, Івана Гусєва та Олександра Баріва теж з Дніпра… Всі оркестранти зараз жили і вкладали свої переконливі емоції, своє душевне життя, насиченість свого настрою у кожний, виконуваний ними програмний номер.
Оркестранти – недавні солдати. Перед ними ще свіжі враження, свідками яких вони були у зоні бойових дій. У найскрутніший час пісня завжди піднімала їх бойовий дух, знімала втому, вселяла віру у життя. Змучені 130-денною високою напругою: воїни постійно жили під обстрілами орків, бачили нестерпне людське горе, яке ця війна принесла на нашу землю, ворожими вибухами спопелені і зруйновані наші села і міста, нестерпні людські страждання, не очікувано розірвані бідою українські родини, скалічених війною бойових побратимів та героїв-захисників, молоді життя яких на роздоріжжі юності обірвалося…


Навіть дрібний дощик не став на заваді виступу оркестрантів. Він змушений був поступитися сонечку, яке так настирливо, крізь хмарини пробивалося, аби скрасити пережиту людську радість від зустрічі із справжнім музичним мистецтвом і його неповторним мелодійним озвученням.
– До нових зустрічей! Чекатимемо ваших наступних приїздів! Віримо – ПЕРЕМОГА неодмінно буде за нами! – такими напутніми словами вдячні глядачі прощалися з уславленим колективом військового оркестру з міста Дніпра. Молодь підносила гостям квіти, фотографувалася з ними, щоб цю хвилюючу і неповторну мить зустрічі зберегти у своїй пам’яті назавжди.

Марія КОНКІНА